přeskočit na hlavní obsah

3 tipy jak prověřit nájemníka

3 tipy jak prověřit nájemníka

Proklepnutí potenciálních nájemníků je klíčové pro ochranu vaší nemovitosti a minimalizaci rizika spojeného s problematickými nájemníky. Existuje několik opatření, která můžete přijmout.

1. Filtrujte již při prvním kontaktu

Při prvním kontaktu s potenciálními nájemníky je důležité položit klíčové otázky, které vám pomohou lépe pochopit jejich potřeby a zajistit, že se budou dobře hodit k vaší nemovitosti. 

Zde jsou některé otázky, které můžete zvážit:

Dále je důležité opakovaně zdůraznit vaše požadavky ohledně kuřáků nebo domácích mazlíčků, abyste měli jasno na obou stranách. I když není možné zakázat zvířata úplně, můžete si do smlouvy nechat zanést povinnost informovat vás o přítomnosti domácích mazlíčků. Nakonec je důležité vnímat komunikaci s potenciálními nájemníky a preferovat ty, s nimiž se cítíte pohodlně a komunikace je příjemná. S ohledem na současnou vysokou poptávku po nájemním bydlení, máte jako pronajímatel možnost si vybírat, komu byt pronajmete.

2. Ověřte si platební schopnost nájemníků

Pověření platební morálky potenciálního nájemníka je klíčovým krokem k minimalizaci rizika spojeného s neplatiči. Existuje několik způsobů, jak si předem ověřit finanční stabilitu zájemce:

Tyto kroky vám sice nedají stoprocentní záruku, že budete mít spolehlivého nájemníka, ale mohou významně snížit riziko, že se ocitnete v situaci, kdy vám nájemník neplatí. Investice do prověření potenciálních nájemníků je tedy klíčová pro úspěšný a bezproblémový pronájem vaší nemovitosti.

3. Profesionální správa nemovitostí

Využití služeb profesionální správy nemovitosti se stává čím dál populárnějším trendem mezi majiteli nemovitostí. Tato služba představuje efektivní způsob, jak svěřit veškeré administrativní povinnosti spojené s pronájmem nemovitosti do rukou odborníků. Jednou z firem poskytujících profesionální správu nemovitosti v České republice je i naše společnost Bohemian Estates.

Profesionální správa nemovitosti zahrnuje komplexní péči o pronájem od hledání vhodných nájemníků až po správu nájemních smluv. Tato firma prověřuje zájemce o pronájem v celkem 4 registrech dlužníků, což pomáhá minimalizovat riziko neplatičů. Kromě toho uzavírá neprůstřelné nájemní smlouvy, které chrání majitele nemovitosti.

Za šlužby profesionální správy nemovitosti se platí poplatek, který je však často vyvážený výhodami, jež tato služba poskytuje. Statistiky ukazují, že nemovitosti spravované profesionálně jsou častěji obsazené, což znamená pravidelné příjmy z nájemného pro majitele.

Díky profesionální správě nemusí majitel nemovitosti řešit inzerci, komunikaci s nájemníky ani administrativní záležitosti spojené s pronájmem. Tímto způsobem může majitel pasivně generovat příjmy z nemovitosti, aniž by se musel starat o běžné záležitosti související s pronájmem.