přeskočit na hlavní obsah

Vývoj cen realit mnozí považují za absurdní. Co nás čeká v následujících letech?

Vývoj cen realit mnozí považují za absurdní. Co nás čeká v následujících letech?

Šílenost. Tak někteří vyjadřují svůj postoj k aktuálnímu vývoji realitního trhu, potažmo cen realit. Meziročně totiž ceny nemovitostí vzrostly o necelých 12 % a největší poptávka je nadále po chatách a rekreačních objektech a také po bytech v novostavbách. A přestože se na celé situaci částečně podepsal koronavirus, není tím jediným faktorem ovlivňujícím nárůst cen.

V posledních letech se sešlo hned několik okolností, které zapříčinily horší dostupnost vlastního bydlení, a tím i rychlý nárůst cen. Nezanedbatelnou roli v celém procesu sehrálo například zvýšení sazby DPH na stavební práce, zvýšení cen stavebních materiálů, zvyšování minimální mzdy, problémy s územními plány měst a pomalé povolovací procesy. „Stavební řízení je v Čechách bolestně pomalé a dostupné statistiky hovoří o tom, že v průměru trvá 246 dní. To znamená, že jen než normální občan dostane potřebná povolení, uplyne od jeho žádosti třičtvrtě roku. Celý proces by měl urychlit nový stavební zákon, který byl v půlce července schválen. Ten však začne platit až v druhé polovině roku 2023,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Realitní situaci v Čechách mají na svědomí však i další události loňského roku, a to především zrušení daně z nabytí nemovitosti, prodloužení časového testu z pěti na deset let, zrušení DTI a DSTI parametrů u hypoték a nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. „Je si také potřeba uvědomit, že se za poslední rok mnoho lidí ocitlo bez práce nebo se dostalo do finančních potíží. A to i lidé, kteří jinak žili na velmi dobré úrovni, měli dobře placenou práci a třeba i nějaké úspory. Stručně řečeno, mnoho z nás přišlo o jistoty, a na přetřes tak znovu přišla otázka, jak je vlastně možné se do budoucna doopravdy zajistit. Logicky tak lidé začali více přemýšlet o nemovitostech, které již dlouhou dobu platí za jednu z nejbezpečnějších forem investic,“ říká Novotný.

Investovat do nemovitosti se dle Novotného nadále vyplatí, co více, možná je právě nyní ta nejvhodnější doba. „Pokud někdo v následujícím roce čeká, že odezní koronavirus a vše se vrátí do normálu, tak se pravděpodobně nedočká. Realitní trh a vysoké ceny nemovitostí totiž ani zdaleka nejsou o pandemii, ale jedná se o komplexní problematiku, na které se podílí množství faktorů. V následujících letech se navíc očekává další zdražování, i když už nemusí být tak dramatické. Pokud tedy někdo plánuje nemovitost kupovat, pomalu bych celý proces začal rozbíhat již nyní,“ uzavírá Novotný, jehož společnost má s investicemi do nemovitostí bohaté zkušenosti.

Bohemian Estates International se zabývá komplexním poradenstvím v oblasti investic do komerčních i rezidenčních objektů a kromě vyhledávání a prověření nemovitostí si na svá bedra bere i další aspekty, které starost o nemovitosti obnáší.

Kontaktovat Bohemian Estates