přeskočit na hlavní obsah

Investiční nemovitost v době pokoronavirové

Investiční nemovitost v době pokoronavirové

Loňský rok byl ve znamení vzkvétajícího krátkodobého pronájmu, kterého často využívali nejen turisté, ale i obchodníci na svých cestách. Úměrně s tím tak rostla poptávka po investičních bytech a mnozí se k tomuto závazku upsali s vidinou pravidelného a nemalého výdělku. Jarní pandemie koronaviru ovšem majitelům těchto nemovitostí udělala čáru přes rozpočet a tisíce bytů zůstaly takřka přes noc na dlouhou dobu neobsazené.

Hlavním problémem je zejména fakt, že investiční nemovitosti jsou nezřídka financovány za pomoci hypotéky. Očekává se totiž, že jim nemovitost na její splácení sama vydělá. „Tento předpoklad je s ohledem na uplynulé roky zcela logický. Česká ekonomika a hlavně turismus tu jen vzkvétal a konkrétně po krátkodobém pronájmu byla obrovská poptávka. A nikdo nemohl předvídat, co nastane a jaké přesně bude mít koronavirus následky,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Co si teď ovšem mají majitelé investičních nemovitostí počít, když jejich byty i nadále zejí prázdnotou? „Dá se říct, že většina českých krajů je z toho nejhoršího venku. Češi v drtivém procentu případů plánují letos cestovat po tuzemsku a již nyní registrujeme zájem o ubytování v soukromí. Nejobtížnější období před sebou ovšem má Praha a okolní města. V této lokalitě ještě stále nejsou otevřená ani zdaleka všechna ubytovací zařízení a ty, která jsou, nabízí bezkonkurenční ceny a širokou škálu nejrůznějších bonusů. Poptávka po krátkodobém pronájmu tak v Praze není nikterak vysoká a ta hrstka zahraničních turistů, která sem míří, raději využije služby v hotelích či penzionech,“ vysvětluje Novotný.

Dle něj zároveň nelze očekávat výrazné zlepšení minimálně do podzimu, a to pouze za předpokladu, že nepřijde druhá vlna pandemie. Tu však mnozí odborníci považují za nevyhnutelnou. „Již nyní majitelé nemovitostí počítají ztráty v řádu několika desítek tisíc korun a musí-li do toho splácet hypotéku, mohou se během velmi krátké doby dostat do nemalých finančních potíží. Mají tak nyní jen velmi omezené možnosti a nezbývá jim mnoho kroků, které by mohli učinit.“

Zcela logicky se nabízí nemovitost nadále pronajímat, avšak za konkurence schopných podmínek vůči ostatním bytům určeným na dlouhodobý pronájem. Příjem z nájemného tak sice pomůže s měsíčními splátkami úvěru, na druhou stranu je tento způsob pronájmu poněkud neflexibilní a nedává majiteli nemovitosti možnost reagovat na aktuální dění. „Co teď vlastníci bytů potřebují, je mít alespoň nějaký příjem a zároveň se pružně přeorientovat zpět na krátkodobý pronájem, jakmile k tomu budou opět vhodné podmínky. Proto jsme přišli s řešením v podobě střednědobého pronájmu. Díky němu zůstane nemovitost obsazená a smlouva je přitom ošetřena tak, aby mohl být majitel nemovitosti dostatečně flexibilní. Tento způsob pronájmu je ideální například pro podnikatele hledající ubytování na pár měsíců. Stačí se nám ozvat a s vlastníkem bytu vyřešíme veškeré podrobnosti a o vše se postaráme,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.