přeskočit na hlavní obsah

Jak vydělat na pronájmu bytu?

Jak vydělat na pronájmu bytu?

Zájem o bydlení v pronájmu nadále roste, což je patrné i v kontextu České republiky, která má tradičně vyšší poměr vlastnického bydlení ve srovnání s jinými evropskými zeměmi. Nicméně, s měnícími se hypotečními sazbami a ekonomickými faktory mnoho lidí volí nájemní bydlení před vlastním bydlením. S tímto trendem roste i poptávka po nájemních bytech a v důsledku toho roste i výše nájemného po celém Česku. Znamená to tedy, že vlastníci nájemních bytů mají vyšší výdělek v kapse?

Nájemní byt nemusí vždy znamenat zlatý důl, jak se někdy může zdát. S ohledem na inflaci, stoupající náklady na služby a materiály a rostoucí náklady spojené s financováním pronajímaného bytu, mohou někteří majitelé nemovitostí skončit v mínusu. Situace, kdy majitel pronajímá byt, na který stále splácí hypotéku, je velmi častá.

Investice do nájemních bytů se v minulosti masivně rozšířily, zejména v době, kdy byly hypotéky dostupnější. Mnoho lidí tehdy kupovalo byty s úmyslem je pronajímat a v budoucnu prodat. Avšak s nárůstem úrokových sazeb se mnoho vlastníků dostalo do situace, kdy požadované nájemné již nestačilo pokrýt ani náklady spojené s držením nemovitosti.

Je tedy důležité mít na paměti, že nájemní byt jako investice vyžaduje pečlivou strategii a zvážení všech nákladů a potenciálních rizik.

Stanovte tržní nájemné

Je klíčové správně určit výši nájmu tak, aby odpovídala situaci na trhu, konkrétní lokalitě, dispozici a stavu bytu. Dále je důležité rozhodnout, zda preferujete dlouhodobý pronájem nebo krátkodobý pronájem, který sice přináší vyšší výnosy, ale vyžaduje více času a dodatečných povinností, včetně právních závazků. Stanovením nájmu příliš vysoko hrozí delší doba hledání nájemníků a následně vyšší fluktuace, zatímco stanovením příliš nízko riskujete finanční ztráty.

K určení optimální výše nájmu můžete využít naší online kalkulačky nájemného.

Základní matematika musí vycházet

Pokud pečlivě zohledníte vaše měsíční výdaje spojené s pronájmem bytu, nezapomeňte zahrnout do výpočtů inflaci, neočekávané náklady a možné ztráty z příjmů. Váš příjem z pronájmu by měl reflektovat všechny tyto faktory, abyste byli připraveni na financování nepředvídaných oprav nebo situací, kdy váš byt zůstane neobsazený.

Pokud splácíte hypotéku na byt, buďte s výpočty velmi opatrní, abyste při prvních potížích nemuseli měsíční splátku hradit z vlastních zdrojů. Mnozí klienti řeší tyto obavy tím, že využijí službu profesionální správy pronájmu s plnou garancí nájmu, i v situaci, kdy je byt neobsazený. I když se za tuto službu účtuje měsíční poplatek, majitelé mají jistotu a klid.

Profesionální správa pronájmu se v dlouhodobém horizontu osvědčuje sama o sobě. Naše služby nejenže zajišťují vyšší obsazenost bytů, ale i vyšší nájemné, než by bylo možné při samostatném pronájmu. Díky optimalizovanému softwaru, který jsme vyvinuli speciálně pro správu nemovitostí, máme  k dispozici všechny potřebné informace ke stanovení ideální výše nájemného. Pronájem bytu může být ziskový, ale je nezbytné mít plán a umět se zorientovat v oblasti nabídky a poptávky pronájmů.

 

Více o pronájmu nemovitosti