přeskočit na hlavní obsah

Jak pandemie ovlivnila realitní trh?

Jak pandemie ovlivnila realitní trh?

Během března a dubna letošního roku to na realitním trhu vypadalo všelijak. Světlo světa spatřilo nespočet teorií předpovídající vývoj realit v Česku, na kterých se podepsalo hned několik faktorů. Již od počátku léta však můžeme pozorovat podstatné zlepšení celé situace a původní stagnace veškerého obchodu s nemovitostmi je ta tam. Co lze od realitního trhu očekávat v následujícím roce a měli by se zájemci o investice do nemovitostí vrhat do obchodů již nyní? Nebo se vyplatí počkat? Podrobnosti zodpoví David Novotný, zakladatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Ta na českém trhu působí již od roku 2006, kdy byla založena jako společnost, která by drobným i velkým investorům nabídla skutečně komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních a komerčních nemovitostí. Nyní má Bohemian Estates International kamenné pobočky v Praze, Brně a Ostravě a spravuje přes 1200 nemovitostí v České republice i zahraničí v celkové hodnotě 7 miliard korun. Společnost se kromě správy pronájmů specializuje i na ostatní hypoteční služby jako prodej nemovitostí a na poradenství v oblasti investic, ať už do nemovitostí určených k pronájmu nebo do developerských projektů.

Z první ruky tak realitní odborníci z Bohemian Estates sledují aktuální vývoj realitního trhu. Ten se po pár týdnech nečinnosti vrátil takřka do zajetých kolejí, až na pár výjimek. „Nejvíce pravděpodobně utrpěl segment krátkodobých pronájmů, a to především v hlavním městě. Díky tomu tu však dostaly prostor pronájmy dlouhodobé a sledujeme tu nižší zájem o koupi nemovitostí. To může být způsobené jednak tím, že je aktuálně na trhu spoustu zajímavých nabídek na pronájmy. Předpokládáme ale také, že důvodem může být neochota lidí brát si v současnosti hypotéku. Zda se jedná o ty, kteří pracovali v cestovním ruchu, to se můžeme jen dohadovat. Je to však velice pravděpodobné,“ vysvětluje Novotný.

Obezřetnost je dle něj v tuto chvíli v pořádku. O to více, pokud hovoříme o člověku, který byl či stále je zaměstnaný v postižených oborech a místo pracoviště je hlavní město. „Praha se z celé situace ještě zdaleka nevzpamatoval a množství agentur zůstává stále zavřených nebo fungují jen v nějakém omezeném režimu. To samé platí pro turistické průvodce a samozřejmě i pro zaměstnance hotelů, z nichž některé plánují otevření až na podzim, a to jen za předpokladu, že nepřijde druhá vlna. Není se tak čemu divit, že tito konkrétní lidé se nyní nechtějí pouštět do něčeho tak finančně náročného, jako je hypotéka.“

Celá situace na druhou stranu nahrává investorům, kteří plánovali koupi nemovitosti určené k pronájmu. Jak již bylo řečeno, nájemní byty jsou teď v kurzu a do budoucna se neočekává pokles cen nemovitostí. „Měl-li někdo v plánu do nájemní nemovitosti zainvestovat, určitě není na co čekat. Původně předpokládaný pokles cen nemovitostí se s největší pravděpodobností konat nebude, ceny naopak nadále porostou ve stejném tempu jako doposud. Navíc teď zájemcům o koupi nahrává i fakt, že konečně došlo k avizovanému zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ dodává David Novotný.

Jak ale postupovat, chcete-li nemovitost určenou k pronájmu koupit? Za účelem co nejvyššího zisku je nutné přesně vědět, co za dané peníze pořizujete. „Při koupi investiční nemovitosti je stěžejní minimalizovat rizika z technických a právnických vad. I z toho důvodu tak doporučuji přizvat ke koupi odborníky, kteří kupcům pomohou nejen s monitoringem, ale i s posouzením stavu nemovitosti po všech stránkách, s vyjednáním slev a zejména s právní stránkou věci. My však také nabízíme i následnou správu nemovitosti a v konečné fázi i její prodej, čímž jsme schopni zajistit maximální možný výnos,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates International.

Více o pronájmu nemovitosti