přeskočit na hlavní obsah

Jak vyhledat a koupit nemovitost, kterou hledáte

Jak vyhledat a koupit nemovitost, kterou hledáte

Kdo hledá, najde. Řekne se to snadno, ale ve skutečnosti není koupě bydlení jednoduchý proces. Otázek, jak správně postupovat při koupi nemovitosti a jak se vyvarovat potenciálních nástrah, je mnoho – výběrem bytu počínaje přes podpisy všech smluv, financování až po případnou rekonstrukci, aby nový domov vyhovoval vašim představám.

Zárukou úspěšného nákupu je dobrá příprava, a proto by prvním krokem měl být upřímný rozhovor s partnerem nebo rodinou. Když budete vědět, jaké otázky si položit, doberete se postupně od nejasných počátečních představ až k přesnému určení toho, jaký byt nebo dům chcete koupit. Jakmile totiž jednou koupíte byt nebo dům, který nevyhovuje vašim potřebám, je velmi těžké a nákladné ho předělat k obrazu svému. Později, až budou smlouvy podepsané a peníze utracené, nebude na změny čas. Založte si excelovou tabulku, kam si budete psát všechny nemovitosti, které jste našli, kroky, které jste podnikli, a informace, co jste zjistili. Záznamy nepodceňujte – s rostoucím objemem informací se může stát, že výhodnou nabídku ztratíte ze zřetele nebo si nebudete pamatovat, co jste už prověřili.

Jak najít to, co hledáte?

Na realitních serverech dnes najdete 95 % prodávaných nemovitostí, takže internet je hlavní kanál, kam své pátrání soustředit. Jsou i servery, kde nemovitosti prodávají přímo jejich majitelé. Ty nejlepší nemovitosti na realitních serverech nenajdete, protože se hned prodají. Komu? Zájemcům, které mají realitní kanceláře ve svých databázích a přednostně je obesílají, ještě než zaplatí za inzerát. Vyplatí se proto navázat spolupráci s prověřenou realitní kanceláří, která je schopna vám nejen pomoci, ale také vás v jednání zastoupit.

„Pokud už hledáte nemovitost k bydlení či investici, znáte to nejspíše sami. Při nákupu nemovitosti rozhoduje rychlost – a hned pak cena. V naší společnosti vám vyhledáme ideální nemovitosti na základě vašich požadavků. Vyjednáme v průměru o 80 123 korun nižší cenu, než je tržní hodnota, prověříme ji po technické i právní stránce a postaráme se i o kompletní administrativu a papírování. O nemovitostech z celé České republiky víme do hodiny od zveřejnění nabídky,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

A jak probíhá proces samotného hledání? „Vyhledáme pro naše klienty nabídky z celého trhu, které nejlépe vyhovují zadaným požadavkům, a zašleme na výběr minimálně pět nemovitostí, které splňují většinu kritérií. Pokud si z nabídek klient nevybere, budeme zasílat další nabídky, dokud nenajdeme tu ideální,“ dodává Novotný. Do portfolia služeb Bohemian Estates spadá také kompletní posouzení a zpracování technických a právních podkladů a pomoc s financováním či rekonstrukcí vybrané nemovitosti. Vše tedy proběhne pod kontrolou fundovaných specialistů, aby kupující měli jistotu, že podepisují řádné dokumenty a že nabídka je skutečně výhodná.