přeskočit na hlavní obsah

Nejčastější podvody při pronajímání bytu

Nejčastější podvody při pronajímání bytu

S rostoucím zájmem o pronájem bydlení se bohužel zvyšuje i počet podvodů spojených s touto oblastí. Zájemci o pronájem by měli být obezřetní a pečlivě prověřovat nabídky, aby se vyhnuli podvodům, kvůli kterým mohou přijít i o desítky tisíc.

Podvodné inzeráty i na realitních portálech

V debatách o nájemních bytech se často mluví o nedůvěryhodném chování ze strany nájemců, což často nutí pronajímatele k používání různých metod ke kontrole nájemníků. Bohužel však také existují případy podvodů zaměřených na nájemce ze strany falešných pronajímatelů. I na důvěryhodných realitních serverech můžeme narazit na podvodné inzeráty. Občas je obtížné podvodné inzeráty identifikovat. Je důležité si uvědomit, že i když jsou inzertní portály dobře známé, inzerci si může zaplatit kdokoli. Proto je namístě zachovat obezřetnost.

Hlavní znaky podvodných inzerátů

Internetoví podvodníci svou taktiku stále zlepšují a jejich podvodné nabídky vypadají čím dál reálněji. Pokud v inzerátu zpozorujete nějaký z následujících znaků, zpozorněte!

1. Nízká cena

Mezi nejčastější ukazatele, které by měly upozornit zájemce, že je na místě obezřetnost, patří neobvykle nízká cena. Měli byste nejprve znát aktuální cenovou úroveň nájmů v dané lokalitě s ohledem na velikost, vybavení a umístění. Pokud narazíte na inzerát s podezřele nízkou cenou ve srovnání s ostatními nabídkami, buďte obezřetní. Většinou se jedná opravdu o velké rozdíly (například 7.000 Kč měsíčně včetně služeb za 3+1 v centru)

2. Špatná gramatika

Dalším typickým znakem podezřelého inzerátu je špatná gramatika a používání lámané češtiny. Často se stává, že inzerent je cizinec a komunikuje pouze prostřednictvím e-mailu. I když některé inzeráty mohou být psány dobře, je důležité si uvědomit, že díky rozvoji umělé inteligence lze dnes snadno dosáhnout bezchybného překladu. Nicméně drobné jazykové chyby mohou být odhaleny například ve skloňování. Pokud se ozvete na takový inzerát a pronajímatel vám sdělí, že žije v zahraničí, a proto nemůže uskutečnit osobní schůzku, je lepší se touto nabídkou nadále nezabývat. 

3. Promyšlený příběh

Podvodník často předloží přesvědčivý příběh, který má vysvětlit, proč není možné realizovat osobní prohlídku. Některé argumenty mohou působit jako pádné argumenty, ale je důležité zůstat nekompromisní. Pokud pronajímatel odmítne telefonický kontakt nebo osobní prohlídku, dejte od nabídky ruce pryč.

Peníze nikdy předem

Varovným signálem by měla být žádost o zaslání finanční zálohy. Údajní pronajímatelé tento krok obvykle zdůvodňují tím, že záloha slouží jako potvrzení serióznosti zájemce o pronájem. Nicméně, peníze by neměly být posílány předem, ani v případě, že inzerát nevykazuje další známky podezřelého chování, které byly zmíněny výše. Záloha a nájemné by měly být uhrazeny až poté, co je podepsána nájemní smlouva.

Pozor na triky s realitní kanceláří

Některé inzeráty mohou působit velmi seriózně a dokonce vypadají, že za nimi stojí realitní kancelář. I když to může vzbuzovat důvěru, je důležité prověřit samotnou realitní kancelář. Existuje možnost, že nájem inzeruje buď fiktivní realitní kancelář, nebo někdo jedná jménem realitní kanceláře bez potřebných oprávnění. Proto je důležité, abyste si v případě inzerátu podepsaného realitní kanceláří ověřili tuto nabídku na oficiálních stránkách a ujistili se, že je inzerát zveřejněn i tam.