přeskočit na hlavní obsah

Jak z pronájmu nemovitosti vytěžit maximum? Nechte odborníky stanovit tu nejlepší strategii

Jak z pronájmu nemovitosti vytěžit maximum? Nechte odborníky stanovit tu nejlepší strategii

V současné době, kdy jsou podmínky pro získání hypotéky tvrdší, než bývaly v minulosti, zažívají majitelé nemovitostí žně. Bydlení v pronájmu se stává nejlogičtějším řešením pro většinu obyvatel, kteří s koupí nemovitostí zaváhali, a není tak výjimkou, že na pronájmy bytů v atraktivních lokalitách čekají až desítky zájemců. Mohlo by se tak zdát, že mají majitelé nemovitostí bezproblémový a pravidelný přivýdělek na dosah ruky.

Realita je ovšem trochu jiná, a jen někdo, kdo již někdy nějakou nemovitost pronajímal, ví, že peníze z pronájmu nejsou zadarmo. V potaz je nutné brát nejen potřebnou administrativu, ale také pravidelnou údržbu nemovitosti či komunikaci s úřady. A pokud se majitel nemovitosti ocitne v situaci, kdy narazí na nesolidní a neférové nájemníky, stává se provozování pronájmu noční můrou, ze které se lze jen velmi těžko probudit.

I přes veškerá úskalí ovšem může být pronájem výdělečnou záležitostí a stejně jako v každé sféře podnikání, i zde lze zisky maximalizovat. Stačí jen zvolit tu nejlepší strategii pro pronájem své nemovitosti. „Popularita sdíleného ubytování před několika lety dorazila i do České republiky, což hraje ve prospěch všem majitelům vlastnícím nemovitost v nějaké turisticky či jinak zajímavé lokalitě. A každý, kdo se nyní rozhodne investovat do nemovitosti učené k pronájmu, má na vybranou. Kromě tradičních dlouhodobých pronájmů totiž lze provozovat i pronájem krátkodobý, který se správnou správou může dosahovat mnohem vyšších zisků. O této problematice je však nutné mít nějaké znalosti, je-li cílem dosáhnout maximálního možného zisku,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates.

Krátkodobý pronájem, ač zní sebeslibněji, totiž není vhodné realizovat všude. Nejideálnější jsou větší města, která jsou hojně navštěvována turisty či lokality poblíž velkých společností zaměstnávajících ty, kteří by jinak za prací museli dojíždět. „Jednoznačnou výhodou krátkodobého pronájmu je zcela určitě jeho výnosnost. Ta totiž může být až dvojnásobná oproti pronájmu dlouhodobému a stane-li se, že daný nájemník nezaplatí, většinou se nejedná o žádnou závratnou sumu,“ zmiňuje Novotný největší pozitiva provozování krátkodobého pronájmu. Kvůli metodice Finanční správy z roku 2017, která změnila pravidla hry a provozování krátkodobé pronájmu je tak nyní ubytovací službou, se však čím dál více setkáváme s majiteli nemovitostí, kteří se do krátkodobého pronájmu nechtějí pouštět. „A není se čemu divit. Krátkodobý pronájem je sám o sobě časově náročný, vyžaduje neustálou inzerci, komunikaci s nájemníky, pravidelný úklid, údržbu a vylepšování služeb. Nehledě na to, že kvůli zmiňované metodice jsou provozovatelé krátkodobého pronájmu nuceni k odvodům daně z příjmu fyzických osob, k odvodům zdravotního a sociálního pojištění, k platbě rekreačních a lázeňských poplatků či k hlášení cizinců cizinecké policii,“ dodává Novotný.

Většího výnosu lze ovšem dosáhnout i u pronájmu dlouhodobého, je-li daná nemovitost dobře spravována. „Mnoho lidí často nevidí důvod, proč by si ke správě nemovitosti měli přizvat profesionály. Ti ovšem dokážou předejít většině problémům, jako jsou například nájemníci neplatiči nebo běžné administrativní úkony vyžadující čas a energii. Navíc se ukazuje, že jsou odborně spravované nemovitosti výdělečnější, neboť u nich méně často dochází k výpadků nájemníků,“ hovoří Novotný o pronájmu dlouhodobém.

V obou variantách se však jeví spolupráce s realitní společností jako nejefektivnějším způsobem, jak maximalizovat zisky a přitom si neukrojit ze svého volného času. „Správě nemovitosti se věnujeme již od samého začátku naší společnosti a kromě dlouhodobého pronájmu je naší specialitou právě i pronájem krátkodobý. V takovém případě podepisujeme s klientem nájemní smlouvu, čímž se stáváme zodpovědným subjektem my. Majitel nemovitosti poté nemusí řešit nic z výše zmíněných povinností či placení zákonných odvodů. Ať už je pro konkrétní nemovitosti vhodnější jakýkoli druh pronájmu, klienti si mohou být jisti, že zvolíme danou strategii s ohledem na jeho zájmy,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates.