přeskočit na hlavní obsah

Co s nemovitostí v turisticky zajímavé lokalitě? Vsaďte na krátkodobý pronájem

Co s nemovitostí v turisticky zajímavé lokalitě? Vsaďte na krátkodobý pronájem

Pronájem nemovitosti může být zajímavým přivýdělkem. Daleko vyšších výnosů však dosahují krátkodobě pronajímané nemovitosti, a to zejména ty, které se nachází v turisticky zajímavých lokalitách. Bydlení u soukromých osob je totiž globálně čím dál více populárnější a v současnosti jej upřednostňují nejen turisté, ale i lidé mířící do Čech obchodně. Vlastníte-li tak nemovitost v lokalitě, která se těší vysoké návštěvnosti, dejte krátkodobému pronájmu šanci. Realitní odborníci vám s celým procesem pomohou.

Pokud byste se totiž chtěli do provozování krátkodobého pronájmu pustit na vlastní pěst, je třeba zvážit veškerá pro a proti. Finanční správa před časem přišla s novou metodikou a změnila pravidla provozování krátkodobého pronájmu natolik, že již nemusí ani přes vysokou návratnost být natolik lukrativní. Je s ním totiž spojeno takové množství byrokracie, na kterou v dnešní době pracující člověk jednoznačně nemůže mít čas.

Provozování krátkodobého pronájmu je dle zmiňované metodiky Finanční správy regulérní živností, s čímž jsou spojeny nejrůznější povinnosti jako například odvody zdravotního a sociálního pojištění, platby rekreačních a lázeňských poplatků městu a samozřejmě i pravidelné hlášení ubytovaných cizinců na cizinecké policii. Tomu samozřejmě předchází i nutnost založení živnosti na danou činnost.

Jako majitel nemovitosti jste také povinen platit daň podle zákona o DPH, a to v případě, pokud jste za posledních dvanáct měsíců dosáhli obratu nejméně milion korun nebo jste se k platbě daně přihlásili sami. Nevyhnete se však ani odvádění daně z příjmu fyzických osob a na paměti musíte mít i fakt, že ubytovací služby podléhají EET, a jste tak povinni tržby evidovat v rámci elektronické evidence tržeb.

Časově a organizačně náročné je poté i samotná správa nemovitosti. Tu totiž musíte někde inzerovat, se zájemci je třeba komunikovat, ubytovávat je, vybírat od nich platby a nezanedbatelné vytížení představuje i úklid a údržba. Není tak sporu o tom, že ač je krátkodobý pronájem výhodný, je zároveň i časově velmi náročný. Není ovšem nutné věšet hlavu a případného zisku se vzdávat.

S řešením totiž přišla nezávislá realitní společnost Bohemian Estates, která díky uzavření nájemní smlouvy s majitelem nemovitosti přebírá veškeré starosti na sebe. „S každým, kdo se s námi rozhodne jít do zajištění krátkodobého pronájmu, podepisujeme nájemní smlouvu, a tím se stáváme subjektem zodpovědným nejen za samotný pronájem, ale i za plnění veškerých úředních náležitostí a platbu všech zákonných odvodů,“ vysvětluje princip fungování této služby David Novotný, majitel Bohemian Estates.

Vlastníci nemovitosti si tímto způsobem mohou nadále přijít k výdělku z krátkodobého pronájmu a zároveň hodit veškeré starosti za hlavu. „Díky smlouvě mezi námi a majitelem nemovitosti jdou veškerá rizika a odpovědnost za námi, což dovoluje vlastníkům nemovitostí v klidu užívat vydělaných peněz a věnovat se něčemu užitečnějšímu. Statistiky z předchozích let navíc jasně dokazují, že profesionálně spravovaná nemovitost dosahuje vyšší obsazenosti, a dá se předpokládat, že pro majitele nemovitosti není spolupráce s námi finančně nijak náročná. Nutné je zároveň zmínit i to, že se v případě správy nemovitosti určené na krátkodobý pronájem staráme například i o úklid, ubytovávání hostů či o údržbu. Náš klient tak poté opravdu může jen sledovat, jak mu pronájem vydělává,“ dodává Novotný za Bohemian Estates.