přeskočit na hlavní obsah

5 stěžejních bodů na co si dát pozor při pronájmu bytu

5 stěžejních bodů na co si dát pozor při pronájmu bytu

Pozornost Čechů se již v minulém roce obrátila k nájemnímu bydlení, a to zejména z důvodu vysokých cen realit a obtížných podmínek pro získání hypotečního úvěru. Přestože se průměrné nájemné zvýšilo, zájem o nájemní bydlení stále roste. To sice znamená, že majitelé nájemních nemovitostí mají široký výběr zájemců, avšak výběr správného nájemníka není vždy snadný. Jaká jsou nejčastější rizika spojená s pronajímáním nemovitosti na vlastní pěst? A jak zajistit, aby se nemovitost pronajala okamžitě?

Správná výše nájemného

Jak bylo zmíněno, ceny nájmů se v loňském roce zvýšily, ale nyní spíše stagnují. Je tedy logické se zeptat, za kolik by měl být byt pronajat. Realitní kanceláře stanovují výši nájmu s ohledem na různé faktory, jako je lokalita, dispozice a vybavení, ale také zohledňují cenové mapy a konkurenční nabídky. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že nájemné v Česku narazilo na svůj strop na začátku tohoto roku, a proto doporučujeme cenu nájmu nepřepálit. V případě potřeby můžete nájemné v budoucnu zvýšit v souladu se zákonem. Stanovením realistického nájemného budete mít mnohem větší šanci získat zájem od solidních nájemníků, kteří zůstanou v bytě déle.

Vybavenost bytu při pronajímání

Vybavenost bytu je jedním z klíčových kritérií, která potenciální zájemci při výběru nájemního bytu zohledňují. Nedoporučuje se podceňovat tuto oblast a věnovat vybavení bytu patřičnou pozornost. Naše zkušenosti ukazují, že  přílišná vybavenost bývá spíše překážkou, a že úplně stačí, když je nemovitost vybavena základními věcmi. To zahrnuje postel, kuchyňskou linku a základní spotřebiče.

Vhodný realitní portál

Při inzerování své nemovitosti online je důležité vybírat ověřené a navštěvované realitní portály. Realitní kanceláře jsou v této oblasti o krok napřed. Mají více zkušeností s tím, které portály fungují nejlépe, a často osloví své ověřené klienty jako první. Pokud se tedy rozhodnete pronajmout svou nemovitost sami, je důležité věnovat inzerci velkou pozornost.

Pozor na výběr nájemníka

Výběr spolehlivého nájemníka je nejspíše nejcitlivějším tématem. Cílem je najít nájemníka, který bude platit nájem včas a zároveň bude pečovat o byt. Jedním z možných opatření je prověření potenciálního nájemníka v registru dlužníků pomocí jeho jména, příjmení a data narození. U nás v Bohemian Estates každého seriózního zájemce prověřujeme ve čtyřech registrech dlužníků, což nám umožňuje minimalizovat riziko nájemníků, kteří neplatí.

Nájemní smlouva a předávací protokol

Nájemní smlouva a předávací protokol jsou klíčové dokumenty při pronájmu nemovitosti. Nájemní smlouva stanovuje veškeré podmínky a povinnosti nájemce a pronajímatele, včetně výše nájmu, délky nájemní doby, podmínek užívání nemovitosti a postupů při případných sporech. Je důležité, aby byla smlouva pečlivě vypracována a obsahovala veškeré potřebné informace a klauzule, tak aby byla chráněna práva obou stran. Předávací protokol slouží k ověření stavu nemovitosti při předání nájemci a při jejím vrácení po skončení nájemní doby. Obsahuje popis stavu bytu včetně veškerého vybavení a zařízení a slouží k prevenci možných sporů ohledně škod nebo nedostatků. Pečlivě vypracovaná nájemní smlouva a předávací protokol jsou základními kameny úspěšného a bezproblémového pronájmu nemovitosti.