přeskočit na hlavní obsah

Vyplatí se koupě bytu bez realitky?

Vyplatí se koupě bytu bez realitky?

Ušetřit stovky tisíc za práci realitního makléře se může zdát lákavé. Snížíte cenu nemovitosti, případně zvýšíte svůj zisk, se zájemci budete v přímém kontaktu a kupní smlouvu vyplníte dle vzoru z internetu. Proč byste potřebovali využít služeb profesionála?

Češi se stěhují v průměru 2x za život a většinou kupují nemovitost za účelem vlastního bydlení, nikoli investičního. Koupě bytu je tak pro Čechy jednou z největších životních investic. Těmto faktům by měla odpovídat i obezřetnost a připravenost na takto velký (často celoživotní) závazek a nic nepodcenit.

Rizika koupě bytu bez účasti odborníka

V případě, že jednáte o koupi přímo s majitelem a nepřizvete si k celé transakci odborníka se můžete velice snadno popálit. Zvlášť pokud s obchodováním nemovitostí nemáte zkušenosti.

Je velice pravděpodobné, že na druhé straně obchodu se nachází laik, kterému chybí znalosti realitního trhu, právní vzdělání k prověření kupní smlouvy apod. Zvyšuje se tak riziko, že se někde v procesu stane zásadní chyba, která ohrozí celý obchod. V nejhorším případě můžete přijít o nemovitost i peníze.

Jaká jsou největší rizika?

Když se na obou stranách sejdou laikové, bývají nejrizikovějším místem smlouvy. Je si dobré  přiznat, že spoléhat v případě obchodu za několik milionů na vzory smluv stažené z internetu není zrovna nejmoudřejší.Může se stát, že zapomenete důležitou podmínku nebo jen  nesprávně formulujete některou část smlouvy. V  lepším případě to přispěje pouze k průtahům, v tom horším můžete přijít o nemovitost či peníze.

Na co u koupě bytu nezapomenout?

Během celého procesu budete podepisovat několik druhů smluv. Bývají to zejména:

1. Rezervační smlouva

V rezervační smlouvě je potřeba si pohlídat zejména podmínky týkající se rezervačního poplatku. Správně napsaná smlouva Vás ochrání v případě, kdy by z obchodu sešlo a vy tak nepřijdete o rezervační poplatek a ušetříte si nervy v případě jeho vracení.

2. Kupní smlouva

Kupní smlouva musí obsahovat prodávajícího. V případě, že se jedná o manželský pár, je nutné si ověřit, že s prodejem souhlasí oba dva. Neméně důležité je určit předmět převodu a prohlášení majitele o bezvadnosti nemovitosti.
Dále je důležité si ohlídat možnost odstoupení od smlouvy, případně jak vysoké jsou  sankce. V jednotlivých aspektech se doporučuje vyjmenovat všechny krizové scénáře, proti kterým se chcete zabezpečit.

Pokud si i přes všechny tyto nástrahy troufnete na prodej/koupi nemovitosti po vlastní ose, máte náš obdiv a doufáme, že vám naše rady pomohou. Držíme palce, ať všechno dobře vyjde :-).

Pokud chcete využít služeb kvalitní realitní kanceláře, ozvěte se nám. Rádi Vás celým procesem provedeme.

Více o koupi nemovitosti