přeskočit na hlavní obsah

Koupě bytu s profesionálem šetří čas, nervy a hlavně peníze

Koupě bytu s profesionálem šetří čas, nervy a hlavně peníze

Výběr kvalitního realitního odborníka se může zdát jako banální krok, ve skutečnosti se ale jedná o jednu z nejdůležitějších proměnných v celém procesu koupě. Na dobrém výběru realitního partnera totiž záleží, jak rychle, výhodně a bezpečně nemovitost koupíte či prodáte. Mezi tisíci makléřů, kteří nemusejí projít žádným povinným školením ani vzděláním, jsou poměrně běžné zavedené postupy, které jsou pro kupujícího velmi nevýhodné nebo přímo nebezpečné.

Je to tak pro vás lepší, rychlejší, levnější, tak se to běžně dělá… to jsou časté obraty a falešné argumenty, které obvykle slyšíte, když na vás někdo něco zkouší. Proto je třeba umět rozpoznat, kdy realitní makléř jedná ve vašem zájmu a kdy je jeho jednání motivované snahou rychle prodat a mít provizi na účtu. V zájmu makléřů totiž bývá celý proces urychlit i za cenu úmyslného utajení problematických aspektů dané nemovitosti či jejího právního stavu. Spoléhat se bezvýhradně na rady najatého „odborníka“ může být pro vás riskantní.

„Je třeba brát v potaz také to, že koupě bytu je složitý proces plný číhajících nebezpečí. Není proto divu, že mnozí makléři dělají chyby z čisté neznalosti a nezkušenosti. Může se stát, že stejně tak jako vy kupujete svůj první byt, tak makléř také prodává teprve svůj druhý či třetí byt,“ upozorňuje majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates David Novotný.

Zavádějící inzeráty

V konečném důsledku nemusí být pravda nic, co se v inzerátu dočtete. Někteří makléři jsou mistři v líčení předností a často klamavě informují o parametrech nabízené nemovitosti. Raději důležité informace z inzerátu ověřte telefonicky, než se vydáte na prohlídku. „Zpozorněte také v případě, kdy jeden byt nabízí více realitních kanceláří. Často se tak děje bez vědomí majitele, kdy realitní kancelář převezme cizí inzerát a majitele osloví až v případě, kdy má zájemce. Zajímejte se proto o zprostředkovatelskou smlouvu,“ radí David Novotný,

Problematické aspekty rezervační smlouvy

Mnozí makléři rádi vyvíjejí nátlak na zájemce o koupi nemovitosti. Čím větší zájem o byt projevíte, tím větší bude počet dalších zájemců, o kterých bude makléř mluvit, aby vás přesvědčil k okamžitému a závaznému rozhodnutí podepsat rezervační smlouvu. Jenže jakmile ji podepíšete, nebudete moci od koupě odstoupit, aniž byste zaplatili tučný rezervační poplatek. „Prodej reality není radno uspěchat, což je často v přímém rozporu se zájmy makléře, který se naopak nechce zdržovat a chce rychle vydělat na provizích. Proto se nenechte zahnat do kouta a uvažujte racionálně. Se skutečným počtem zájemců to nemusí být tak horké,“ vysvětluje David Novotný z Bohemian Estates.

Každý, kdo zvažuje koupi či prodej nemovitosti, by měl vyhledat nestranného odborníka s mnohaletými zkušenostmi. „Našim klientům pomáháme s procesem nákupu nemovitosti od vyhledání až po nastěhování. Máme aktuální přehled a přístup k nabídkám celého trhu, včetně těch neveřejných. Hlavním rozdílem od klasických realitních kanceláří je to, že jsme vždy na straně kupujícího. Neupřednostňujeme nabídky žádné realitní kanceláře, ale pouze klientův zájem,“ doplňuje Novotný.