přeskočit na hlavní obsah

Koupili jste nový byt a čeká vás jeho zabydlení? Přečtěte si užitečné rady

Koupili jste nový byt a čeká vás jeho zabydlení? Přečtěte si užitečné rady

Po několika náročných týdnech až měsících vyjednávání a podepisování jste došli úspěšně do cíle. Vysněný okamžik je tu, v katastru nemovitostí už se vyjímá vaše jméno a vy držíte v ruce klíče od nového domova. Stačí se jen nastěhovat a začít se zabydlováním. I když to nejtěžší z celého procesu máte za sebou, i v této konečné fázi se vyplatí myslet na pár důležitých maličkostí, abyste ve víru euforie neutratili zbytečné peníze. Dost možná ty, které se vám podařilo ušetřit vyjednáním slevy z kupní ceny bytu.

Zabydlování nového domova bývá často fáze, do které se noví vlastníci vrhají s nadšením. To nejtěžší mají za sebou a nyní konečně nastává volná disciplína, v které se mohou naplno realizovat podle svého vkusu. I když se zdá, že na tom není co zkazit, odborníci doporučují postupovat opatrně hlavně s ohledem na účelné vynaložení financí. Možná se vám během nákupu podařilo získat slevu a ušetřit tak nemalý obnos, nebo vám naopak žádné velké peníze na zařizování nezbyly. Proto máme pro vás dvě důležité rady.

Nejprve se zabydlete, poté investujte

„Velmi doporučujeme hned ze začátku neinvestovat do drahých kusů nábytku, jako jsou vestavěné skříně, kuchyně či obývací stěny dělané na míru. Uvážlivost se vám vyplatí hlavně ve chvíli, kdy má váš byt jinou výměru a dispozice, než na které jste zvyklí. Zkuste si byt vybavit ze začátku jen základně a vystačit si s tím nejdůležitějším. Nejprve je totiž nutné vyzkoušet si, jak se vám na novém prostoru bude žít. Jaká místnost bude nejvhodnější na spaní, kde si nejraději bude hrát vaše dítě, jaké rozvržení prostoru se vám bude hodit v kuchyni… to vše jsou důležité poznatky. Každý byt by měl odpovídat individuálním potřebám a odrážet rutiny, které máme spojené s ránem, stejně jako rituály, na které jsme zvyklí večer po příchodu z práce,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International, která od roku 2006 poskytuje komplexní servis v oblasti správy a investic do rezidenčních i komerčních nemovitostí.

Pomoc architekta a designéra se vyplatí

Abyste se vyhnuli zbytečným investicím do neúčelně zařízeného domova, doporučujeme povolat do služby odborníka. Architekti a designéři mají zkušenosti se specifiky různých dispozičních řešení, orientací v bytovém prostoru a znají výhody i nevýhody různých uspořádání. „V rámci našeho portfolia poskytujeme i doplňkové služby včetně architektonických a designérských prací. Každému klientovi zpracujeme individuální nabídku a předvedeme referenční projekty. Postaráme se o kompletní zařízení včetně dodržení termínů a rozpočtu. Tato investice se vám rozhodně vyplatí. Nic nestojí víc než experimentování metodou pokus a omyl. Zařízení bytu stojí vyšší desetitisíce až statisíce a to už není něco, co bychom chtěli promarnit,“ doplňuje David Novotný.

Více o koupi nemovitosti