přeskočit na hlavní obsah

Tři oblasti rozhodování pro výběr nemovitosti

Tři oblasti rozhodování pro výběr nemovitosti

Ke koupi bydlení přistupujte vždy s rozumem a pečlivě, co do velikosti investované částky i významu se jedná o jeden z nejdůležitějších kroků ve vašem životě. Nenechejte za sebe rozhodovat emoce, obzvláště v případě, že si plánujete zařizovat bydlení ve vlastním a do výběru promítáte vaše přání a sny. Jak ze zřetele neztratit racionální kritéria?

Platí, že jakýkoli byt můžeme nahlížet ve třech základních perspektivách. V úvahu musíme vzít lokalitu a její charakteristiku, dále posoudit typ a stav celé budovy a nakonec samotnou bytovou jednotku. Atraktivní lokalita se vyznačuje dobrou dopravní dostupností a slušnou občanskou vybaveností. Periferní části měst nebývají dobře vybavené, neboť školy, školky, sídla úřadů, sportoviště a kulturní vyžití se soustřeďují spíše do středu města.

„Problematickým aspektem u bytových jednotek bývá dispoziční řešení. Ne každý byt je dispozičně dobře řešený, navíc jde o stav, který se jen velmi obtížně a nákladně mění. Funkční rozlišení soukromých prostor je stěžejní kritérium. Proto radíme mít důsledně oddělené společenské centrum od zbylých místností. To znamená dobře oddělený obývací pokoj například od dětského pokoje a sociálního zařízení. To vše spoluurčuje cenu bydlení a přímo ovlivňuje obchodovatelnost bytu do budoucna, pakliže byste byli v budoucnu z různých důvodů nuceni k prodeji,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

I když si při hledání a výběru bytu pečlivě sestavíte seznam praktických kritérií, podle kterých postupovat, doporučujeme přizvat si k celému procesu nezávislou a mnohem zkušenější třetí stranu. Služba expertní prohlídky nemovitosti zahrnuje nezávislé posouzení profesionály z mnoha oborů – právníci, architekti, stavaři, techničtí znalci, investiční poradci a mnozí další.

„Vždy klientovi detailně vysvětlíme, co by pro něj mělo být při výběru nemovitosti nejdůležitější, na co klást důraz a co značně snižuje hodnotu dané nemovitosti. Může to být například orientace, vysoké poplatky, budoucí plány a developerské projekty v dané lokalitě, změny v územním plánu atd.,“ říká David Novotný. V oblasti nákupu nabízí vyhledání vhodné investiční nabídky ze všech veřejných i neveřejných zdrojů, zprostředkovatelů i přímých majitelů, dále kompletní posouzení a zpracování technických a právních podkladů a pomoc s financováním či rekonstrukcí vybrané nemovitosti.

„Velkou pozornost věnujeme také smluvním záležitostem. Běžný člověk není schopen rozeznat možná rizika navrhovaných řešení ze strany prodávajícího, jenž předně hájí své zájmy. Přitom revize smluv a jejich vyvážené znění považujeme za jeden z nejzásadnějších bodů v celém procesu koupě,“ říká Novotný s tím, že v dnešní době na nemovitostech váznou velmi často zástavní práva, nájemní práva či věcná břemena. Špatná formulace či opomenutí přitom může vést až ke ztrátě nemovitosti nebo zpronevěření peněz kupujícího.