přeskočit na hlavní obsah

Nájemné zdražuje v průměru o stovky korun

Nájemné zdražuje v průměru o stovky korun

Realitní trh zažívá další vlnu zdražování. Tentokrát není řeč o ceně nemovitostí, jejichž hodnota kontinuálně narůstá, ale o nájemním bydlení, které se stalo novou normou pro většinu Čechů. Majitelé nemovitostí chystají zdražovat nájemné v průměru o stovky korun – na vině je rostoucí inflace i další provozní náklady spojené s bytem, jako je správa a údržba. Na co se budeme muset letos připravit v nájemních bytech, komentuje David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

Menší dostupnost vlastnického bydlení způsobila zvýšený zájem o byty k pronájmu. To samo o sobě vytváří předpoklad pro zvýšení nájmu. Jsou tu ale i další efekty, které dlouhodobě stojí za zdražováním. Jedním z nich je inflace – finální náklady se jejím vlivem zvýší řádově o stovky, v některých případech i tisíce. Klíčové je, jak je postavena nájemní smlouva.

„Každý pronajímatel má možnost zanést do nájemní smlouvy tzv. inflační doložku. Tato doložka ho opravňuje ke zvýšení ceny za pronájem podle míry aktuální inflace. Ovšem je nutné podotknout, že je tato doložka platná pouze v případě, kdy je uvedeno, z jakých zdrojů údaj o nynější výši inflace čerpá,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates. Nejčastěji to bývá index spotřebitelských cen, který vydává Český statistický úřad.

Míra inflace za rok 2021 dosáhla výše 3,8 %. Vezmeme-li tedy průměrnou velikost bytu a cenu za pronájem metru čtverečního, jde v důsledku o zdražení v řádu vyšších stovek. Ministerstvo financí letos odhaduje výši inflace kolem 8 %. Při stejné logice výpočtu by šlo za současných cen pronájmu o zvýšení přesahující tisíc korun. „Letošní prognóza počítá s tím, že tento efekt pocítí každý, kdo v pronájmu bydlí. Ti, které čeká výběr nového nájemního bytu, to pocítí prakticky okamžitě při podepisování nájemní smlouvy. Ti, kteří ve stávajícím pronájmu zůstávají, si můžou udělat obrázek podle svých smluv. Dříve či později však tyto pohyby na realitním trhu pocítí bez výjimky každý.

Není to ale jen o inflace, rostou i další náklady spojené s provozem, správou a údržbou bytu. Každý majitel si bude chtít pochopitelně uchovat návratnost vložených prostředků a bude upravovat i ceny za služby tak, aby nebyl podhodnocené.  Výhodu budou mít nájemníci v bytech, na které si majitel sjednal hypotéku za výhodných podmínek již dříve. U těch je vyšší pravděpodobnost, že budou chtít pokrýt jen rostoucí náklady na služby a nebudou primárně reflektovat rostoucí hodnotu nemovitosti. Rostou dále náklady i na svoz odpadu, úklid společných prostor a více peněz bude také potřeba odvádět do fondu oprav, protože se zvyšuje cena prací i stavebních materiálů.

Samostatnou kapitolou jsou dramaticky rostoucí ceny energií, které se sice primárně v čistém nájmu neprojevují, ale jako přidružené platby letos zásadně ovlivní celkové náklady na bydlení. Odhadem letos zálohy odváděné za energie vzrostou o pětinu.

Kontaktovat Bohemian Estates