přeskočit na hlavní obsah

Nestarat se a inkasovat, to je garantovaný nájem

Nestarat se a inkasovat, to je garantovaný nájem

Přestože občanský zákoník poměrně dobře upravuje vztahy mezi pronajímatelem a nájemcem, vlastníci nemovitostí určených k pronájmu asi bez okolků potvrdí, že pronajímat nemovitost není vždy bez problémů. Můžeme narazit na nájemníky neplatiče, může dojít k několikaměsíčnímu výpadku z nájemného nebo se setkáme s takovými nájemníky, kteří byt jednoduše vybydlí. Ani to se totiž neděje tak zřídka, jak bychom si mohli myslet.

Problém je v tom, že nájemné z bytu je často vázané na další finanční povinnosti. Velké procento lidí nemovitost například pořídilo na hypotéku a nyní ji pronajímají. Nebo nájemným pokrývají jiné výdaje, třeba zdravotní péči o své blízké. Když ovšem dojde k výpadku, ať už z jakéhokoli důvodu, většinou trvá tento problém vyřešit minimálně dva až tři měsíce. Co ale po tuto dobu dělat bez příjmu?

Pohádka o bezproblémovém nájmu se kvůli podobným patáliím může během jednoho dne rozsypat jako domeček z karet, a spokojený pronajímatel je div ne ohrožený druh. Existuje ale řešení, a tím je profesionální správa nemovitosti, respektive služba garantovaného nájmu.

Tu v České republice před několika lety jako jedna z prvních začala nabízet nezávislá realitní společnost Bohemian Estates, která funguje již od roku 2006. Aktuálně nabízí skutečně komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních a komerčních nemovitostí a spravuje přes 1200 nemovitostí v České republice i zahraničí. Posláním společnosti je zhodnocování a starost o majetek klientů a to si vzala Bohemian Estates k srdci i v oblasti nájemního bydlení. To je přitom podle zakladatele společnosti, Davida Novotného, jedno z nejproblematičtějších odvětví na poli realit.

„Nájemní bydlení za poslední dva roky zažilo poněkud turbulentní dobu, lidé hodně migrovali, ceny nájmů nezvykle hodně podražily a celkově to vlastníci nemovitostí neměli jednoduché. Na paměti je také třeba mít to, že se konkrétně v Praze během jednoho měsíce vyrojilo spoustu bytů, které jejich majitelé pustili do oběhu, protože je původně pronajímali turistům, avšak ti tu ze dne na den jednoduše nebyli. Být pronajímatelem v posledních letech není žádný med,“ vysvětluje David Novotný.

Zároveň ale upozorňuje, že jsou investiční byty určené k pronájmu stále velmi výhodnou koupí a rozhodně od toho nikoho neodrazuje. Je si ale třeba něco uvědomit. S pronájmem se pojí starosti. Ty na svá bedra ale nemusí brát nutně vlastník nemovitosti. Může je na sebe vzít společnost Bohemian Estates, která majitele nemovitostí za předem daný poplatek zbaví prakticky všech starostí, které jsou s pronájmem nemovitosti spojené. Společnost ale také garantuje vrácení nemovitosti v původním stavu, a tak se majitelé nemusí obávat ani takových nájemníků, kteří by měli tendence byt demolovat. Po celou dobu trvání smlouvy jsou navíc zajišťovány potřebné opravy a údržba a samozřejmostí je vybírání a upomínky nájemného.

Služba je tak vhodná zejména pro ty, kteří chtějí pravidelně a bez starostí inkasovat peníze za nájem, a přitom se o nic nestarat. Ocení ji tedy například i ti, kteří byt koupili na hypotéku a nechtějí se dostat do problémů. Cena za službu je určena na základě prohlídky, kdy je stanovena výše tržního nájemného. Z něj je poté bez poplatků odečteno přibližně 15 %, což se rovná nájemnému, které je po odsouhlasení podmínek majiteli nemovitosti garantováno. Jedinou starostí klienta je tak prvotní odsouhlasení podmínek a podepsání nájemní smlouvy.

Více o pronájmu nemovitosti