přeskočit na hlavní obsah

Rostou ceny nemovitostí i nájmů. Žene je nahoru nedostupné bydlení ve vlastním

Rostou ceny nemovitostí i nájmů. Žene je nahoru nedostupné bydlení ve vlastním

Nemovitosti i hypotéky dále zdražují rekordním tempem, a jak vlivem toho klesá šance na vlastnické bydlení, prudce se zvedá zájem o nájmy. Jak to s nimi teď aktuálně vypadá, jsme se zeptali realitního odborníka Davida Novotného z Bohemian Estates.

Razantní vzestup cen nemovitostí na českém trhu nezpomalil ani v posledním čtvrtletí uplynulého roku, spíše naopak, čísla opět lámala rekordy. Byty v posledních třech měsících roku 2021 zdražily o neuvěřitelných 18,8 % v meziročním srovnání. Ve srovnání s druhým a třetím čtvrtletím 2021 jde o pětiprocentní nárůst. „Nejvíce se na strmém růstu podílejí investiční nákupy a obavy z inflace. V poslední době se k tomu navíc přidaly obavy ze zpřísňování podmínek úvěrů ze strany České národní banky. Rekordně se zdražují i hypotéky, úroky aktuálně míří nad 5 % a banky hlásí opadající zájem ze strany žadatelů. A především – za aktuálními cenami stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, která je stále ve vleku pomalého tempa výstavby zatíženého byrokratickou mašinérií,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Bydlení v nájmu je nová norma

V důsledku této situace roste počet lidí, kteří se musí spokojit s nájemním bydlením. A to je pro Čechy hořké sousto, protože nejraději bydlí ve vlastním. „V delším časovém horizontu nájmy výrazně zdražily, protože se ve velkých městech v důsledku koronavirové pandemie dočasně zlevnily odlivem zahraničních turistů a krizí na trhu s krátkodobými pronájmy, které jejich majitelé nabídli za nižší cenu pro pronájem dlouhodobý. Tento efekt však pominul a nyní se ceny vracejí na přecovidovou úroveň – a míří ještě výš,“ doplňuje Novotný z Bohemian Estates.

Nejvýznamněji se to dotklo hlavního města Prahy. Kromě zvýšeného zájmu o nájemní byty, který pozorují realitní servery i jednotlivé realitní kanceláře, se také pomalu mění požadavky na bydlení. Lidé se často ohlížejí po větších bytech, protože častěji zůstávají pracovat z domova. Ze stejného důvodu se mezi častými požadavky na dispozice a prostor bytu objevuje pracovna.

Rychle rostoucí ceny bytů a domů v kombinaci s rychle rostoucími úroky dále zhoršují vidinu vlastního bydlení. To logicky zvyšuje zájem o nájemní bydlení, které bude podle expertů dále cenově růst. Obzvláště to platí pro velká města, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší a i pro lidi z vyšších příjmových skupin je vlastní bydlení méně dosažitelné než pro lidi v regionech. Pro řadu domácností se tak nájem stane chtě nechtě novou normou. Cenový tlak se z limitované nabídky nemovitostí na trhu přesune na nájemní bydlení v momentě, kdy dosáhne svého stropu. Zdražovat by tak do budoucna mohly o desítky procent i nájmy.

Kontaktovat Bohemian Estates