přeskočit na hlavní obsah

Zájem o některé nemovitosti lehce opadl, co to znamená pro prodávající?

Zájem o některé nemovitosti lehce opadl, co to znamená pro prodávající?

Vysoké ceny nemovitostí a přísné podmínky pro získání hypotéky. Koktejl, který vyústil v to, že o některé nemovitosti není již takovým zájem. Snižování cen se ještě sice nekoná, prodávající ale čelí tomu, že se prodej podstatně protáhne, případně budou muset přistoupit na dílčí kompromisy. Jak prodej zvládnout bez újmy?

„Když někdo prodává nemovitost, obvykle žádá tři věci. Aby prodej netrval moc dlouho, aby byl bez problémů a aby se nemovitost prodala za odpovídající peníze. Jednoduše řečeno, aby transakce nebyla prodělečná. Mnoho lidí prodává nemovitosti zatížené hypotékou a kvůli vysokým úrokovým sazbám si nemohou dovolit jít s cenou dolů. Nabídka převládající nad poptávkou ovšem může být stresující a někoho donutit zlevňovat,“ vysvětluje David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

Zlevňování dle něj ale není žádoucí. Pro mnohé je totiž signálem, že s nemovitostí něco není v pořádku a může zapříčinit to, že se budou kupci snažit nadále smlouvat. Klíčové je proto nastavit cenu od počátku tak, aby odpovídala dispozicím a stavu nemovitosti a také ostatním nabídkám v dané lokalitě. „Když cenu nastavíte na začátku dobře, máte z velké části vyhráno. Málokdo ovšem dovede vycítit, jaká cena je opravdu rozumná. V praxi se nejčastěji setkáváme s tím scénářem, že  je cena nadhodnocena a to prostě nedělá dobrotu. Při jejím stanovení je potřeba vzít v potaz všechny faktory. Z našich interních statistik však vyplývá, že dovedeme nemovitost průměrně prodat o 10 % výhodněji. Máme veškeré know how, známe trh a nemovitost posoudíme objektivně,“ dodává Novotný.

Prodej také podstatně urychlí, a to i za současné situace, profesionální prezentace nemovitosti. „Nemovitost inzerujeme na všech stěžejních portálech, profesionálně ji nafotíme a zajistíme veškerý marketing. Předně však máme k dispozici interní databázi možných zájemců, kterým ji nabídneme jako prvním. Díky spolupráci s realitní společností nemovitost prodáte jednoznačně rychleji,“ říká David Novotný.

Zastoupení realitní společností ovšem dává výhodu i kupcům. Ti mohou narazit na problémy s financováním. Bohemian Estates jim s touto částí může pomoci. Z prodeje tak kvůli nedostatečné bonitě kupujícího nesejde a prodávající se vyhnou případným potížím.

Další důležitou součástí celé transakce je také právní stránka. Kupní smlouva musí být neprůstřelná a nesmí vás ohrozit. „Dobře známe proces prodeje nemovitostí a všechna možná úskalí. Víme, na co si máme dát pozor a co udělat pro to, aby byl prodej co nejrychlejší a bez komplikací. Nemovitosti prodáváme jako by byly naše vlastní a prodejci se nemusí o nic starat, pokud nechtějí,“ vysvětluje David Novotný.

Nyní je obecně důležité mít při prodeji trpělivost a důvěřovat profesionálům. Jedině tak máte největší šanci na to, aby prodej proběhl podle vašich představ a bez zádrhelů, které dnešní realitní trh přináší.

Více o prodeji nemovitosti