přeskočit na hlavní obsah

Brusel plánuje regulaci krátkodobých pronájmů, změna nastane už letos

Brusel plánuje regulaci krátkodobých pronájmů, změna nastane už letos

Již několik měsíců se v médiích objevují zprávy o přísnější regulaci krátkodobých pronájmů. Nová pravidla chce zavést Evropská komise a pro je i Ministerstvo pro místní rozvoj, které zároveň pracuje na vlastní legislativě. Krátkodobé pronájmy jsou trnem v oku některých obyvatel turisty navštěvovaných míst v Česku. Nejvíce se hovoří o centru Prahy, podobně jsou na tom ale i jiná města. Jaké změny se provozovatelů těchto pronájmů dotknou?

S nutností zavést regulaci pronájmů přitom přišla i jedna z největších platforem zprostředkovávajících ubytování tohoto typu, Airbnb. Ta navrhuje například povinnost zveřejnit své identifikační číslo, čímž by se přispělo k větší transparentnosti při poskytování ubytovacích služeb. Evropská komise chce zajít ještě dál.

Plánuje se například, aby poskytovatelé ubytování sdíleli svá data úřadům a statistikům, například o počtu ubytovaných hostů a o počtu nocí, na které je nemovitost pronajata. Hostitelé a jejich nemovitosti by podle Bruselu měli podléhat registraci, na základě které obdrží registrační číslo. Návrh Evropské komise však počítá i s tím, že by platformy zprostředkovávající nabídky prováděly namátkové kontroly údajů a při odhalení nesrovnalostí by úřady měly možnost pozastavit platnost registrace. Počet lidí, kterých by se změna dotkla, není nijak nevýrazný. Jen v roce 2020  se v České republice uskutečnilo 3,6 milionu přenocování prostřednictvím rezervačních portálů. Na krátkodobé pronájmy připadá v EU přibližně čtvrtina veškerého turistického ubytování a toto číslo nadále roste. Počet rezervací se v první polovině loňského roku ve srovnání se stejným období roku 2021 zvýšil o 138 %.

Pronajímatelům plánovaná opatření přinesou zejména povinnost být více transparentní a věnovat více času administrativě. Pokud by ovšem do změn promluvila i plánovaná legislativa, na které pracuje MMR, poskytovatelé ubytování by například mohli být pod dohledem měst a obcí. Ubytování by nemuselo být povoleno po celý rok a nemovitosti by musely splňovat podobné hygienické a protipožární předpisy, jaké platí pro hotely.

Majitelé nemovitostí se ale zatím hroutit nemusí. Čím dál obvyklé je svěření nemovitosti do profesionální správy. Za tu je sice odváděna provize, majitele ale zbaví většiny starostí a povinností. Správu nemovitostí na krátkodobý pronájem nabízí i Bohemian Estates, česká realitní společnost. Ta před novou legislativou nezavírá oči a rovnou navrhuje řešení. „Dopad plánované regulace to bude mít například i na komunikaci s SVJ, dodržování nočního klidu nebo dodržování pořádku ve společných prostorách. Za to vše je majitel nemovitosti zodpovědný, i když provozuje krátkodobý pronájem. Pokud je ale nemovitost v naší správě, postaráme se nejen o to, aby vydělávala, ale se všemi úřady nebo SVJ komunikujeme my. Vlastník nemovitosti tak nemá prakticky žádné starosti. Situaci monitorujeme a našim klientům nabídneme pohodlné řešení,“ uzavírá David Novotný za společnost Bohemian Estates.