přeskočit na hlavní obsah

Na realitním trhu zlevňují hlavně starší nemovitosti. Ceny jsou však stále nadhodnocené

Na realitním trhu zlevňují hlavně starší nemovitosti. Ceny jsou však stále nadhodnocené

Dlouhodobě přehřátý realitní trh v Česku komplikuje situaci zájemcům o koupi vlastního bydlení. Vysoké ceny nemovitostí a drahé hypotéky způsobují, že tisíce Čechů odkládají koupi nemovitost. To má za následek významný propad prodejů nemovitosti. Aktuální stav na trhu s nemovitostmi jsme probírali s realitním odborníkem Davidem Novotným, který se v této branži pohybuje téměř patnáct let.

Ceny nemovitostí zůstávají nadsazené, centrální banka možná zasáhne

„Už od začátku letošního roku jsme svědky trendu poklesu cen, který postihl hlavně byty a rodinné domy, a to prakticky ve všech regionech v České republice. Stavební parcely dlouho tomuto tlaku odolávaly, ale v posledních týdnech dochází k pohybu cen směrem dolů i u těchto nemovitostí. Přesto podle zprávy České národní banky jsou nemovitosti na českém trhu stále nadhodnocené – nepomohly ani propady tržních cen v uplynulých měsících,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates. Pokud centrální banka usoudí, že míra nadhodnocení je příliš vysoká, může sáhnout po některém ze svých makroobezřetnostních nástrojů, aby posílila finanční stabilitu. Často jde například o změnu nastavení úvěrových ukazatelů, jako tomu bylo naposledy v loňském dubnu.

„Nedostupnost bydlení v Česku dlouhodobě zvyšují vysoké úrokové sazby u úvěrů na bydlení, přísné screeningové podmínky bank pro jejich získání a samozřejmě i nadsazené ceny nemovitostí. Tyto faktory ovlivňují zásadním způsobem realitní trh a jsou současně jeho hybateli, protože mají vliv nejen na ceny, ale také na nabídku nemovitostí a zájem lidí do vlastního bydlení investovat. Česká republika je stále považována za zemi, kde lidé citelně preferují bydlení ve vlastním, proto si mnoho potenciálních kupujících mohlo plánovanou investici rozmyslet. Odkládání tohoto zásadního životního rozhodnutí, jak se zdá, přetrvává dále,“ doplňuje Novotný.

Ceny se propadají ve všech regionech, nejvíce u starších bytů

Propady tržních cen se zatím ponejvíce týkají starších nemovitostí. „Majitelé starších, nerekonstruovaných bytů k prodeji museli opustit svá vysoká očekávání a přizpůsobit se aktuální situaci na trhu. Začali ve velkém zlevňovat – za poslední rok nabídka klesla u této kategorie nemovitostí až o deset procent. Bavíme se tady o veřejných cenách, ty reálné můžou být ještě o něco nižší,“ říká David Novotný z Bohemian Estates. Ceny se samozřejmě liší region od regionu, nejvíce se zlevňuje v Pardubickém kraji. Ceny klesají už druhé čtvrtletí po sobě, odborníci však do konce roku očekávají stagnaci a udržení aktuální cenové hladiny.

Začíná se také zvedat zájem o byty v panelových domech, které představují oblíbenou alternativu k novostavbám. Jejich cena totiž bývá nižší než u nových bytů, pokles zájmu se z tohoto důvodu neočekává. Pokles cen je už dvouciferný a vzhledem k současné ekonomické situaci, vysokým sazbám u hypoték a přísným pravidlům pro poskytování úvěrů se situace proměňuje a cenu začínají určovat kupující. Prodeje se propadají a zájemců, kteří si mohou dovolit nákup dovolit, je výrazně méně než před lety.