přeskočit na hlavní obsah

Čím dál více lidí využívá profesionální správy nemovitostí, nejčastěji ve velkých městech

Čím dál více lidí využívá profesionální správy nemovitostí, nejčastěji ve velkých městech

Neplatící nájemníci. Problém, který dřív nebo později zakusí drtivá většina vlastníků nemovitostí. Neexistuje přitom jednoznačný návod, který by před podpisem smlouvy zajistil, že k podobné lapálii v budoucnu nedojde. Nebo snad ano?

Nájemníci neplatiči jsou dlouho diskutovaným tématem, kterým se zaobírá nejen laická ale i odborná veřejnost. A přestože poměrně nedávno došlo k další novele občanského zákoníku který vztah mezi nájemníkem a nájemcem upravuje, české zákony jsou v případě jakéhokoli pochybení spíše na straně nájemníka.

A tak i když máte podepsanou skoro neprůstřelnou nájemní smlouvu, můžete neplatícího nájemníka z bytu dostávat klidně i několik měsíců s velmi nepravděpodobnou vidinou toho, že své peníze někdy dostanete zpět. Je tak logické se ptát, jak lze podobným scénářům zabránit. Realitní makléři jsou však, co rad na toto téma týká, skoupí, a shodují se prakticky na jedné jediné. „Na pronájem je nutné nahlížet jako na podnikání. A každé podnikání s sebou nese určitou míru riziku. Pokud tedy vlastník nemovitosti začne pronajímat nemovitost, musí počítat s tím, že si do domu třeba pustí někoho, na koho není úplně spoleh. A pokud tomu chce zabránit, mám pro něj jednu, možná trochu fádní radu. Je třeba být obezřetný,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Platí zde tak dobře známé pořekadlo Důvěřuj, ale prověřuj! To s sebou však nese už určitou míru angažovanosti a nutno dodat, že samotný proces hledání nájemníka dávno není otázkou jednoho nebo dvou dnů. Na pronájmy totiž nezřídka čekají klidně i desítky zájemců a ty je potřeba prověřit. I to tak může být jedním z důvodů, proč se lidé čím dál více obrací na realitní společnosti nabízející profesionální správu nemovitosti. „Úměrně se zvyšujícím počtem zájemců o pronájem registrujeme i zvýšený zájem vlastníků nemovitostí o správu nemovitosti, a to hlavně ve větších městech. Naše služby lidé hojně využívají například v Brně, kde je i velmi populární služba garantovaného pronájmu, což je vlastně asi jediný způsob, který vlastníkovi zaručí stoprocentní pravidelnost v inkasování nájemného,“ vysvětluje Novotný.

Služba garantovaného nájmu přitom není nic komplikovaného nebo zavádějícího. Funguje na principu předem sjednané provize z nájemného, kterou majitel nemovitosti vyplácí realitní společnosti za to, že bude každý měsíc inkasovat nájemné. Za všech okolností. „Je nutné si uvědomit, že výpadky z nájmu nemusí nastat jen v případě, že narazíte na nájemníka neplatiče. Můžete se také ocitnout v situaci, kdy vám nájemník jednoduše úplně vypadne a nemovitost nebude obsazená. V případě garantovaného nájmu žádný takový scénář však nemusí majitele nemovitosti zajímat. My totiž v každém případě nájemné garantujeme,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.