přeskočit na hlavní obsah

Na trhu chybí nemovitosti, ceny dále zdražují. Trend nájemního bydlení je na vzestupu

Na trhu chybí nemovitosti, ceny dále zdražují. Trend nájemního bydlení je na vzestupu

Prudké zdražování nemovitostí v Česku stále pokračuje a neztrácí dech, stejně jsou na tom pozemky, které v porovnání s loňským rokem podražily zhruba o pětinu. Růst cen podle odborníka na reality Davida Novotného z Bohemian Estates přiživuje neutuchající poptávka a naproti tomu nedostatek nemovitostí na trhu, který je zapříčiněný mimo jiné pomalým tempem výstavby. Situaci na realitním trhu navíc dále komplikuje zdražování stavebních materiálů, takže tempo zdražování nemovitostí bude podle něj ještě minimálně rok trvat, přestože se očekává mírné zpomalení.

„Reflexe trhu s realitami v posledním půlroce vypadá tak, že po bytech a domech je stále nenasycená poptávka. Vlivem tohoto obrovského hladu si může ten, kdo prodává, určovat podmínky. Jednoduše není co kupovat, a ten, kdo se dostane k dobré příležitosti ke koupi, tak neváhá a rychle to udělá. Hlavní příčinou, proč na trhu chybí nemovitosti, je pomalé tempo výstavby. To si klade za cíl změnit nový stavební zákon, který slibuje zjednodušení a urychlení lhůt pro vyřízení všech potřebných povolení. Pokud to tak opravdu bude, na trhu se uvolní větší množství bytů a domů,“ říká David Novotný, majitel a zakladatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Kdo může, ten kupuje nemovitosti

Velký zájem o koupi nemovitostí je patrný nejen u investorů, ale také u běžných lidí, kteří vidí nemovitosti jako způsob zajištění do nejistých zítřků. Spočítali si, že tato investice do nemovitého majetku je v porovnání s ostatními investičními možnostmi bezpečným způsobem uložení a zhodnocení peněz. „Obrovský zájem o koupi nemovitostí ze strany neinvestorů je motivován do jisté míry obavami z toho, co přinese budoucnost. Kdo může, ten kupuje, dokud je co kupovat. Tyto obavy mají ale v kontextu v zásadě racionální základ – dokazuje to například kontinuální růst cen u stavebního materiálu, energií a práce. Je v tom patrný trend postupného přibližování se ekonomice západních zemí – Česká republika přestává být lacinou zemí. Pokud bude tento trend pokračovat, stane se nájemní bydlení součástí životního standardu většiny Čechů,“ vysvětluje David Novotný.

Nájemní bydlení na vzestupu

Je to logické, do měst se stěhuje čím dál více lidí, nabídka bytů tomu ale neodpovídá. Volných bytů je nedostatek a jejich ceny se neustále zvyšují. Proto se čím dál více zájemců uchyluje k nájemnímu bydlení. Právě segment nájemního bydlení je v západních zemích velmi významný. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jsme jednou ze zemí s nejnižším podílem nájemního bydlení. Pod Evropského statistického úřadu u nás bydlí v pronájmech zhruba 22 % obyvatel, u rakouských či německých sousedů je tento podíl téměř dvounásobný. Ve Švýcarsku je to dokonce polovina celého obyvatelstva. „Hlavní důvod pro to, že je v Česku tolik populární bydlení ve vlastním, je daný historicky. Týká se to celé střední a východní Evropy, kdy po pádu bývalého režimu vznikl v postsovětských zemích hlad po soukromém vlastnictví – tato forma vlastnictví byla za minulého režimu  nepřípustná,“ vysvětluje Novotný.