přeskočit na hlavní obsah

Jak se orientovat v krátkodobém pronajímání

Jak se orientovat v krátkodobém pronajímání

Prosinec je pro Českou republiku rušným měsícem, kdy je obtížné sehnat ubytování za rozumnou cenu. Turisté, jak zahraniční, tak tuzemští, vyhledávají převážně velká města jako Praha a Brno, kde se konají adventní trhy. Poptávka po ubytování převyšuje nabídku, a to nejen v soukromých provozech, ale i na horách, které jsou atraktivní i v zimním období. Přestože je potenciál pro rozšíření ubytovacích kapacit značný, mnoho majitelů nemovitostí odrazuje řada povinností spojených s krátkodobým pronájmem.

Jak vidí krátkodobé pronajímání zákon

Krátkodobý pronájem není podle zákona klasickým pronájmem, ale ubytovací službou. To odráží i poplatky, které musí pronajímatelé odvádět. Ačkoliv není pro provozování živnosti vyžadována odborná kvalifikace, mnoho lidí od provozování krátkodobého pronájmu odradí pracná administrativa a raději upřednostní dlouhodobý pronájem.

Výhody a nevýhody krátkodobých pronájmů

Podnikání v oblasti krátkodobého pronájmu vyžaduje spoustu času a pečlivou organizaci. Pro majitele nemovitostí významně vzrůstá administrativa spojená s přijímáním hostů a uklízením mezi jejich pobyty. Přesto existuje řada výhod, zejména v oblastech s turistickým potenciálem, kde krátkodobý pronájem může být velmi ziskový.

Povinnosti pronajímatele

Provozovatelé krátkodobých pronájmů musí splňovat řadu povinností, včetně placení daní, placení pojištění a poplatků městu či obci. Zatímco majitelé nemovitostí mohou tyto povinnosti vnímat jako zátěž, existují i alternativní řešení, jako je pronájem nemovitosti třetí straně, která se stará o veškerou administrativu a péči o hosty.

Pronajímání bez starostí

Přestože provozování krátkodobého pronájmu přináší své výzvy a povinnosti, existují i možnosti, jak si tuto činnost usnadnit a zefektivnit. Pronájem nemovitosti prostřednictvím naší specializované společnosti Bohemian Estates umožňuje majitelům nemovitostí využívat výhod krátkodobého pronájmu bez nutnosti se starat o administrativu a péči o hosty, čímž zvyšuje celkovou rentabilitu investice.