přeskočit na hlavní obsah

Nájemní bydlení je na vzestupu - příležitost pro drobné investory?

Nájemní bydlení je na vzestupu - příležitost pro drobné investory?

Tradičně bylo vlastní bydlení v České republice symbolem blahobytu a stability. Bydlet ve vlastním bytě či domě se považovalo za důležitý milník, kterého by každý měl v životě dosáhnout. Nicméně aktuální ekonomická situace nutí mnoho lidí, zejména mladé rodiny, hledat alternativy v podobě nájemního bydlení. Tato změna v přístupu k bydlení je zajímavá především pro investory v oblastí nemovitostí.

Jak vnímají nájemní trh developeři?

Developerské společnosti a realitní fondy, jako hlavní hráči na trhu, si všímají rostoucí poptávky po nájemním bydlení a stále více se orientují na výstavbu bytů určených právě k pronájmu. Tyto byty jsou často nabízeny již kompletně zařízené, což zvyšuje jejich atraktivitu a umožňuje rychlejší návratnost investice..  Zařízené byty se pronajímají lépe, ačkoli nájem v nich může být vyšší, nájemníky značně motivuje úspora finančních prostředků za vybavení.

Podle dostupných údajů se počet nájemních projektů v České republice pohyboval kolem dvou set ročně. Letos by však mělo být dokončeno téměř osm set nových nájemních bytů. Očekává se, že v budoucnu se tento trend ještě zvýší. Aktuálně však nabídka nájemních projektů stále nedokáže pokrýt poptávku, zejména ve velkých městech. 

Z této situace mohou těžit i drobní investoři. Pro výhodnou investici do nájemní  nemovitosti je zásadní způsob financování. Průměrné nájemné vzrostlo a tak může být zhodnocení velmi zajímavé. Ekonomicky však dává smysl hlavně tehdy, pokud je velká část nákupu financována z vlastních zdrojů.

Jak na efektivní pronájem

Pro návratnost investice je klíčové nemovitost pronajmout co nejefektivněji. Cílem majitele je mít byt obsazený nájemníky a pravidelně inkasovat nájemné. Bohužel se však majitelé často potýkají s vysokou fluktuací a pronájmem nájemníkům, kteří nejsou schopni platit. Z tohoto důvodu se mnoho majitelů obrací na profesionální společnosti, které nabízejí správu bytů, včetně efektivního marketingu, administrativy a pečlivého výběru nájemníků. 

Nájemníci jsou prověřováni v několika registrech dlužníků, což zvyšuje pravděpodobnost výběru solidních nájemníků. Věříme, že pečlivý výběr je klíčový. Vybíráme jen spolehlivé nájemníky, kteří mají dobrou platební historii a nemají žádné dluhy. Tím předcházíme problémům spojeným s problematickými nájemníky, kteří majiteli nakonec přidělají pouze starosti. 

Poplatky za profesionální správu nemovitostí

Tyto služby nejsou příliš nákladné a dlouhodobě přinášejí i vyšší zisky. Podle dostupných statistik je tato služba výdělečnější, než když si majitel spravuje nemovitost sám. Provize za správu pronájmu se určuje procentuálně ze stanoveného nájemného. V dlouhodobém měřítku si vlastník přijde na více peněz, neboť je byt téměř neustále obsazený, tím nedochází k výpadkům nájemného. A hlavně je obsazen spolehlivým nájemníkem, který pravidelně platí. Společnost za vás také hlídá stav bytu, včasné prodloužení nájemních smluv či hledání nového nájemníka. Dobře ví, jaká jsou práva a povinnosti pronajímatele i nájemníka a dokáže tak efektivně řešit veškeré problémy. A především vám ušetří hodně času i starostí a to je k nezaplacení.