přeskočit na hlavní obsah

Prověření nájemníka: Do jakých registrů je dobré nahlédnout?

Prověření nájemníka: Do jakých registrů je dobré nahlédnout?

Prověření zájemců je klíčovým krokem při pronájmu nemovitosti, který chrání jak vlastníka, tak správcovskou firmu, která se stará o pronájem. Investicí času a energie do tohoto procesu můžete předejít mnoha nepříjemným situacím spojeným s problematickými nájemníky. Do kterých registrů je dobré nahlédnout?

Jak prověřit kredibilitu nájemníka

Nájemníka jednoduše prověříte v dostupných registrech dlužníků.. Těch v České republice existuje hned několik. Shromažďují informace o tom, zda je daná osoba zatížená dluhy nebo zda má historicky špatnou platební morálku. 

 Centrální evidence exekucí:

  • Shromažďuje informace o aktivních exekucích.

  • Poskytuje informace o dlužnících a jejich platební morálce.

  • Vyžaduje registraci a zpoplatnění pro vyhledávání.

 

Centrální evidence exekucí, kterou provozuje Exekutorská komora České republiky, obsahuje informace o zahájení exekuce. Zaznamenávají je soudní exekutoři a údaje jsou vymazány bez zbytečného odkladu po uplynutí 15 dnů od toho, co exekuční řízení skončí. Z toho důvodu zde najdete pouze aktivní pohledávky, ale nikoli ty, které byly již ukončeny (zaplaceny). Vyhledávání je placené a je možné pouze pro registrované uživatele.

Vyhledávat můžete podle jména, příjmení a data narození, podle rodného čísla nebo podle identifikačního čísla. Pokud inzerujete nemovitost k pronájmu, doporučujeme si tyto údaje získat hned v první fázi výběrového řízení ještě před osobními prohlídkami. Ušetříte tím spoustu času.

Soukromé portály 

  • Zahrnují informace z Centrální evidence exekucí, registru SOLUS a Insolvenčního rejstříku.

  • Sužby jsou zpoplatněny a vyžadují osobní údaje zájemce.

Mezi ten nejznámější patří web Nejsemdluznik.cz, který doporučuje i zájmové sdružení právnických osob SOLUS. Je zde možné objednat výpis, který shromažďuje informace z Centrální evidence exekucí, registru SOLUS a Insolvenčního rejstříku. Služba je placená a k prověření osoby je potřeba několik osobních údajů včetně čísla občanského průkazu. V poslední době se setkáváme i se zájemci o pronájem, kteří tento výpis dají k dispozici automaticky, aby zvýšili své šance na získání pronájmu. Pokud se s někým takovým setkáte, je důležité ohlídat si, jak starý výpis je. Doporučujeme akceptovat výpisy aktuální, maximálně 30 dnů staré.

Realitní společnosti

  • Solidní realitní společnosti provádějí prověření zájemců o nájem.

  • Mají zájem na výběru spolehlivých nájemníků.

  • Mohou získat referenční informace od zaměstnavatele nebo předchozího pronajímatele.

Prověření zájemců o pronájem v dnešní době provádí i každá solidní realitní společnost, která se zabývá správou nájemních nemovitostí. Je to krok, který chrání nejen vlastníka, ale i správcovskou společnost. Pokud nemovitost spravujeme nebo se s majitelem dohodneme na službě garantovaného nájmu, je v našem vlastním zájmu, abychom vybrali někoho solidního, kdo bude mít dobrou platební morálku. Vždy je dobré danou osobu prověřit u zaměstnavatele nebo u předchozího pronajímatele, který může dát autentickou zpětnou vazbu.