přeskočit na hlavní obsah

Lidé čím dál častěji preferují pronájem před vlastním bydlením, co na to majitelé nemovitostí?

Lidé čím dál častěji preferují pronájem před vlastním bydlením, co na to majitelé nemovitostí?

Zatímco ceny nemovitostí dál vesele rostou, banky zpřísňují pravidla pro získání hypotečního úvěru a úrokové sazby se navyšují, realitní trh už po několikáté za krátkou dobu zažívá nevídané otřesy. Po krátké přestávce se na scénu ve velkém vrací nájemní byty a lidé o ně začínají mít opět velký zájem. Vlastní bydlení je totiž pro mnohé utopie.

Odpovídají tomu i aktuální ceny nájemného, které se od letošního podzimu vrací na svou původní hladinu, někde dokonce zažívají nová maxima. Velký zájem je nově nejen o byty ve velkých městech, ale i v okolí krajských měst, kam se lidé chtějí stěhovat zejména kvůli nižším cenám.

Avšak vzhledem k tomu, že je cestovní ruch v České republice stále na nízké úrovni a zatím jsme se nedočkali plného návratu zahraničních turistů, bytů je nadále dost. Do oběhu je totiž pouští i ti, kteří je původně pořizovali pouze za účelem jejich krátkodobého pronájmu. Úplná obnova zahraniční turistiky se navíc v následujících měsících kvůli pandemické situaci neočekává a vlastníci těchto nemovitostí nemají důvod vyčkávat.

„Byty, které byly původně určené ať už českým nebo zahraničním turistům, během posledních dvou let ztratily svůj původní investiční záměr a pro jejich majitele by bylo vyloženě nechytré spoléhat jen na krátkodobý pronájem. Mnoho z těchto bytů je tak nyní nabízeno například businessmanům nebo jednotlivcům a rodinám, kteří hledají nájem na předem určenou dobu, třeba na půl roku či na rok,“ vysvětluje David Novotný, majitel a zakladatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates.

Není však ani výjimkou, že se koncept krátkodobého bydlení v některých městských částech úplně proměnil a mnoho lidí si do svých nemovitostí nastěhovalo celé rodiny za podmínek, které obvykle odpovídají dlouhodobému bydlení. Ani v těchto případech se však vlastníci nemovitostí úplně nevyhnou možným problémům.

„Je třeba si uvědomit odlišnost krátkodobého a dlouhodobého pronájmu. S krátkodobým pronájmem mají vlastníci většinou více práce, i dlouhodobý pronájem ale má svá rizika. Výjimkou nejsou například nájemníci neplatiči, které je v mezích zákonech navíc velmi těžké z nemovitosti vystěhovat, a to i v případech, kdy opravdu záměrně neplatí. A pokud pak někdo na takovou nemovitost platí hypotéku a narazí na podobného problémového nájemníka, může se na několik měsíců ocitnout bez příjmu,“ dodává Novotný.

Pro podobné případy tak společnost Bohemian Estates nabízí službu garantovaného nájmu, která spočívá v tom, že se o hledání nájemníků a vybírání nájemné stará společnost sama. Za tyto služby si bere předem domluvenou provizi a vlastníkovi dále vyplácí smluvené nájemné, a to i v případech, kdy je nemovitost neobsazena nebo nájemník neplatí. Majitelé nemovitostí tak nemají žádné starosti a mohou být bez obav, že by se ocitli ve finančních potížích. Bohemian Estates na sebe zároveň bere odpovědnost i za stav nemovitost a garantuje její vrácení v původním stavu. Služba je určená pro všechny, kteří v pronajímání své nemovitosti vidí potenciál, nechtějí si však na svá bedra přibírat další starosti a zodpovědnost.

Kontaktovat Bohemian Estates