přeskočit na hlavní obsah

Jaké jsou klíčové hybatele aktuálním stavem na realitním trhu

Jaké jsou klíčové hybatele aktuálním stavem na realitním trhu

Dubnové regulace centrální banky pro poskytování hypoték znamenají citelný zásah do byznysu kolem prodeje nových bytů. Vlivem těchto restrikcí bude mít problém koupit si nový byt odhadem až jedna čtvrtina klientů. Nabízí se hypotéza, že nabídka nových bytů by se vlivem snížené poptávky mohla rozšířit. Podle Davida Novotného, majitele realitní společnosti Bohemian Estates, však dramatické zlevnění nových bytů nelze očekávat. Jedním dechem však dodává, že prudká eskalace cen se pravděpodobně zbrzdí a ceny se začnou ustalovat.

Počínaje prvním dubnem, žadatelé o hypotéku musejí splnit nová, přísnější pravidla. Ti, co jsou starší 36 let, musí mít naspořeno z vlastních zdrojů minimálně pětinu celkové hodnoty nemovitosti, objem poskytnuté hypotéky nesmí přesáhnout 8,5násobek ročního čistého příjmu a maximální měsíční splátka nesmí být vyšší než 45 % měsíčního čistého příjmu.

Zdražování brzdí, nové byt se však nezlevní

„Poptávka po nemovitostech v prvních měsících letošního roku klesla zhruba o třetinu. Vlivem regulací České národní banky čekáme sníženou poptávku po realitách, což by mohlo představovat pozitivní impuls pro nabídku nových bytů na českém trhu. Nabídka bude pravděpodobně částečně růst, avšak byl bych opatrný s přílišným optimismem. Nové byty se nezlevní, jen se zastaví dramatická eskalace jejich cen, které jsme byli svědky v posledních několika letech, a ceny se ve střednědobém horizontu stabilizují,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Důvod, proč se vlivem poklesu poptávky zásadně nezlepší nabídka nových bytů, spočívá v něčem jiném. „Český realitní trh je specifický v tom, že nezáleží jen na poptávce, ale také na povolovacím řízení, které je velmi zdlouhavé a zatížené mnohdy nesmyslnou byrokracií. Klíčová je v tomto ohledu role státu a chystaná novela stavebního zákona. Jakmile stát umožní rychlejší povolování staveb, nabídka nemovitostí se rozšíří a trh se stabilizuje. Zoufalý nedostatek bytů, především v hlavním městě Praze, způsobuje cenovou eskalaci, kterou známe z předchozích let. Proto se v konečném důsledku po ochlazení poptávky vlivem regulací na poskytování hypoték zase tolik nezmění. Do konečných cen nemovitostí se také velmi promítá zdražení stavebních materiálů a stavebních prací. U některých druhů materiálů se potýkáme se zdražením o padesát až sto procent. A to už je diametrální rozdíl,“ vysvětluje David Novotný z Bohemian Estates.

Impuls pro rozvoj trhu s nájemními byty

Aktuální vývoj znamená silný impuls pro trh s nájemními byty, který má tak rozvojový potenciál. Inspirací je v tomhle ohledu západní trh, kde je poměr vlastnického a nájemního bydlení zhruba padesát na padesát – na rozdíl od Česka, kde bydlení v nájmu tvoří zhruba čtvrtinu. Do budoucna je tu tak velký prostor, aby se tyto poměry vyrovnaly.