přeskočit na hlavní obsah

Bude druhá polovina letošní roku ve znamení dostupnějšího bydlení?

Bude druhá polovina letošní roku ve znamení dostupnějšího bydlení?

V posledních letech se pro mnoho obyvatel České republiky stala představa vlastního bydlení nedosažitelnou možností. Nahrálo k tomu nejen zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěry, které byly stanoveny centrální bankou, ale i neúměrný vzrůst cen nemovitostí. Události několika posledních týdnů však dávají Čechům naději, že se vlastní střechy nad hlavou přeci jen dočkají.

Hlavní událostí, díky které zájemcům o koupi nemovitosti svitla naděje, bylo zrušení daně z nabytí nemovitosti. To vláda po dlouhých debatách schválila na konci dubna. Ministryně financí Alena Schillerová však zároveň dodala, že má tato novela zpětnou účinnost a týká se i těch, kteří nemovitost nebo pozemek koupili  již v prosinci 2019 a dále. „Je třeba, aby tento návrh ještě schválil ve standardním legislativním procesu parlament, ale předpokládáme, že se bude jednat jen o formalitu. V takovém případě mají poté lidé vidinu značné úspory. Daň z nabytí nemovitosti činí 4 % z prodejní ceny, což může u nemovitostí v Praze a ve Středočeském kraji  představovat i pár set tisíc,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates.

Ta na trhu funguje již od roku 2006, kdy byla založena s cílem nabídnout skutečně komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních i komerčních nemovitostí, a to drobným i velkým investorům. Nyní má společnost kamenné pobočky v Praze, Brně a Ostravě a spravuje přes 1200 nemovitostí v České republice i v zahraničí v celkové hodnotě přes 7 miliard korun. „Kromě investic do nemovitostí se zabýváme i správou dlouhodobých a krátkodobých pronájmů a samozřejmě se soustředíme i na vyhledávání a prověřování nemovitostí pro potenciální kupce. Není tak divu, že jsme od března na realitním trhu zažili až nevídaný klid,“ říká Novotný.

Novotný zároveň dodává, že následující rok a půl bude pro realitní trh klíčový. Společně se zrušením daně z nabytí nemovitosti totiž dojde i ke zrušení daňového zvýhodnění, které využívají lidé u úvěrů na bydlení. To se však bude týkat až nemovitostí zakoupených po roce 2021. „V praxi to znamená, že mají kupci nemovitostí od prosince 2019 do prosince 2021 pomyslné časové okno, kdy nebudou hradit daň z nabytí, zároveň jim ale bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně,“ vysvětluje David Novotný.

U nových hypotečních úvěrů by se také mělo projevit snížení základní úrokové sazby na 0,25 %, které minulý čtvrtek oznámila rada České národní banky jako reakci na aktuální vývoj české ekonomiky. „Od základní úrokové sazby se odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů a půjček na bydlení a lze tak očekávat, že hypotéky zlevní. Možná se dočkáme i toho, že budou překonána historická minima. A přestože podmínky pro získání hypotečního úvěru zůstávají, lidé teď dostávají šanci výrazně ušetřit,“ dodává Novotný.

Ožije tedy realitní trh? „Osobně si myslím, že se nyní více než kdy jindy ukázalo, že je potřeba mít nějaké jistoty, finanční rezervu. Nikdy totiž nevíme, co se může stát a to si pravděpodobně uvědomují i ti, které pandemie koronaviru zasáhla nejvíce. Investice do nemovitosti byla, je a bude jedním z nejbezpečnějších způsobů zhodnocení peněz,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.