přeskočit na hlavní obsah

Trh nemovitostí v roce 2022

Trh nemovitostí v roce 2022

Trh nemovitostí v roce 2022 pro nás byl plný překvapení. Ceny dosáhly historických maxim, zastavily se investice a snížil se počet zájemců o vlastní bydlení. Nelze vše dávat za vinu zdražování, svým dílem k situaci přispěly i vysoké úrokové sazby a přísné podmínky pro získání hypotéky.

Proč v současnosti rostou ceny nemovitostí?

V roce 2020 a 2021 zaostávala výstavba nových bytů, rostly ceny stavebního materiálu a hypotéky byly stále relativně dostupné. Lidé byli zároveň přesvědčeni o tom, že investování do nemovitostí je nadále relativně bezpečné. Došlo tedy k rekordnímu meziročnímu růstu cen nemovitostí.

Do toho však zasáhla ČNB, která opakovaně zvyšovala základní úrokovou sazbu, kvůli které rostly ceny hypoték, a tak se pro mnoho lidí staly nemovitosti nedostupné a vývoj cen nemovitostí se změnil.

Klesnou v roce 2023 ceny nemovitostí?

U některých typů nemovitostí vidíme pokles cen již nyní. Největší lze sledovat u secondhandových bytů a u rekreačních objektů. Naopak ceny novostaveb se nikam nechystají a nepředpokládá se, že dojde ke zlevnění. Důvodem jsou zvýšené náklady na výstavbu (cena materiálu + práce). V jednoduchosti, developeři si nemohou zlevňování dovolit. Ti tak zkoušejí kupující lákat na různé bonusy - např. parkovací místo či část vybavení zdarma.

Jak se bude vyvíjet trh s nemovitostmi?

A jaký se očekává další vývoj realitního trhu? Podle předpovědí mají ceny ještě klesat, ale nijak významně. Tento fakt je dobré vzít v potaz, zejména pokud se chystáte prodávat. Je třeba myslet na to, že ceny nemovitostí klesají a prodlužuje se nákupní proces. Při prodeji tak bude klíčová dobře zvolená strategie, skvělá prezentace a správně stanovená cena. Pro investory to naopak může znamenat skvělou příležitost. Záleží samozřejmě na lokalitě. Největšího zlevnění se dočkaly byty v severních Čechách, kde zároveň však dochází i k menšímu zhodnocení a každý kupující by s tím měl počítat. V případě nákupu bytu k pronájmu je třeba zvolit efektivní strategii od začátku. Stručně řečeno to znamená dobře nakoupit a co nejdříve byt pronajmout.

Více o koupi nemovitosti