přeskočit na hlavní obsah

Zdražilo nájemné, někde až o 30 %

Zdražilo nájemné, někde až o 30 %

Návrat turistů do Čech, přísné podmínky pro získání hypotéky a neutěšitelná situace na Ukrajině. To jsou zásadní faktory, které se podepsaly na růstu nájemného. To výrazně podražilo ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Ve velkých českých městech, jako je Praha, Brno či Mladá Boleslav, stouplo až o 30 %.

A zatímco pro ty, kteří hledají střechu nad hlavou, je to nešťastná zpráva, pronajímatelé nyní stojí před zásadní otázkou. Měli by stanovené nájemné podrobit revizi? Podle Davida Novotného ze společnosti Bohemian Estates, která se zabývá správou investičních nemovitostí, je nyní na tento krok ideální čas. A důvody ani zdaleka nejsou jen zištné.

V potaz je minimálně potřeba vzít inflaci, ta je nyní na 17,5 %. „Majitelé nájemních bytů nájemné nezřídka určují podle toho, aby jim vynášelo určitou částku nad inflace. A jestliže jde ta nahoru, a ještě tímto tempem, musí se to zákonitě projevit. Jinak pronajímatelé nebudou „na svém“ a budou prodělávat. V některých případech se dokonce můžeme setkat s inflační doložkou, která je součástí nájemní smlouvy, a díky které je navýšení nájemného o inflaci, automatické a bez debat,“ říká David Novotný.

Stejně tak se na růstu cen nájmů podepisují i vyšší úrokové sazby u hypoték. Komu skončila fixace, ten si citelně připlatí. „Financovat nájemní byt hypotékou je běžnější, než byste si mysleli. A pokud v posledních měsících vlastníkům nemovitostí fixace skončila, budou platit o poznání vyšší měsíční splátky. Alespoň část z těchto nákladů je potřeba přenést na nájemníky,“ dodává Novotný.

Chybou by teď bylo usnout na vavřínech a situaci neřešit, a to i za cenu toho, že zdražení nájemného povede k výpovědi z nájmu ze strany nájemníků. „Zdražení nájmů samozřejmě může vést k tomu, že si stávající nájemníci již nebudou moci dovolit novou částku platit a budou hledat nájem v jiné lokalitě nebo se budou chtít přesunout do menšího. Možná je tak vhodnější přenechat správu pronájmu profesionálům, kteří podobné záležitosti řeší za vlastníky,“ říká David Novotný z Bohemian Estates.

Profesionální správa nemovitosti přitom podle statistiky majitelům nemovitostí dovede vydělat více peněz. Dost na to, aby se sama zaplatila. „Našim klientům v průměru vyděláme přes 13 tisíc korun ročně více, než když by si byt pronajímali sami. To ve většině případech pokryje naši provizi. Nehledě na čas, který ušetříme, a starosti, které vlastník už nebude muset řešit. Hledání nájemníků, komunikace s nimi, komunikace s úřady, opravy. To vše jde na nás. Pokud tak někdo řeší pronájem bytu, může nás kontaktovat. My stanovíme tržní nájemné a o zbytek se postaráme,“ uzavírá David Novotný za společnost Bohemian Estates.