přeskočit na hlavní obsah

Ceny nájemného se pomalu vrací do normálu, co když jej nájemníci nemohou platit?

Ceny nájemného se pomalu vrací do normálu, co když jej nájemníci nemohou platit?

Několik posledních měsíců bylo v realitních vodách ve znamení vysokých cen nemovitostí a nízkých cen nájemného. To klesalo hlavně ve velkých městech a zejména v Praze, kde na základě odlivu turistů a s tím spojeného uvolnění mnoha krátkodobých bytů narostla nabídka nemovitostí k pronájmu. Nyní se však situace pomalu vrací do normálu a vlastníci bytů se snaží několikaměsíční propad dohnat.

Teoreticky si to mohou dovolit. Celé situaci totiž nahrává i to, jak vypadá trh s nemovitostmi k prodeji. Ceny nemovitostí vesele rostou a zvětšuje se i počet lidí, kteří na hypotéku jednoduše nedosáhnou. Jednak by se si nyní totiž museli půjčit částku, která je pro mnoho obyvatel jen těžko skousnutelná, a jednak nemají úspory, které podle ČNB mít musí, chtějí-li hypoteční úvěr od banky vůbec dostat. Obyvatelé se tak aktuálně dělí na dvě skupiny. Jedna do koupě nemovitosti jde, protože přijala fakt, že to lepší už nebude. Druhá otálí, protože jí ceny nemovitostí přijdou absurdně vysoké.

Trh s nájemními nemovitostmi se však pomalu vrací do normálu a očekává se, že nájemné opět pomalu poroste. Největší nárůst se předpokládá v Praze, kde realitní kanceláře odhadují nárůst o 20 %. Zdražení je reakcí nejen na ceny nemovitostí, ale i na obecný a dlouhodobý nedostatek bytů k pronájmu. Koronavirus se ale podepsal i na příjmech lidí a někteří se s finančními problémy potýkají doteď. Co tedy může majitel nemovitosti dělat, pokud nájemník nemůže nájemné platit?

Ještě během pandemie byl přijat zvláštní zákon, který zakazoval pronajímatelům vypovědět nájemce z nájmu bytu, pokud dlužili za nájemné v období od března do července 2020. To ovšem byli následně nuceni do konce toho samého roku uhradit v plné výši. Nyní je vše zpět v normálu a vrací se právo pronajímatele dát výpověď z nájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou. Výpověď však nesmí přijít po prvním nezaplaceném nájmu a celý proces vystěhování nájemníka může trvat měsíce. Což pro někoho, kdo na danou nemovitost splácí hypotéku, může představovat značný problém. Ideální je tak mít nájemníka, který prostě a jednoduše platit bude.

Takovou utopii ale asi čekat nelze. Na druhou stranu, stejný závěr nabízí služba garantovaného nájmu, se kterou na trh již před lety přišla česká realitní společnost Bohemian Estates International. Ta svým klientům, vlastníkům nemovitostí, nabízí správu bytu či domu včetně garance předem smluveného nájemného. Pro majitele to znamená, že budou pravidelně inkasovat nájem i v situacích, kdy by nájemník neplatil nebo by nemovitost zrovna nebyla obsazená. Společnost se navíc postará i o veškerou administrativu, komunikaci s úřady a předně i o hledání nájemníků. Cena služby je stanovena smluvně a činí zhruba 15 % z tržního nájemného, které je stanovené na základě prohlídky nemovitosti.

Více o pronájmu nemovitosti