přeskočit na hlavní obsah

Co je to krátkodobý pronájem

Co je to krátkodobý pronájem

Krátkodobý pronájem je klasifikovaný jako podnikání na základě živnostenského oprávnění, nikoliv jako pronajímání. Nepotřebujete nájemní smlouvu, protože v nemovitosti se přebývá, nikoliv bydlí. Nejčastěji slouží k rekreaci nebo jako ubytování během služební cesty. Před několika lety zažíval tento fenomén obrovský rozmach a mnoho majitelů nemovitostí si díky němu přivydělalo zajímavé peníze. Nicméně v roce 2018 přišla Finanční správa s novými pravidly, která klasifikovala krátkodobý pronájem jako podnikání v oblasti ubytovacích služeb. To znamenalo pro pronajímatele nové závazky a povinnosti, což ne každému stálo za to. Otázkou zůstává, zda se krátkodobý pronájem stále vyplatí, nebo už je to spíše oříšek těžký na rozlousknutí.

Komu se vyplatí krátkodobý pronájem

Pokud vlastníte investiční nemovitost v turisticky atraktivní lokalitě a pronajímáte ji, může pro vás krátkodobý pronájem znamenat zajímavější zhodnocení oproti dlouhodobému pronájmu. Obvykle totiž výtěžek z krátkodobého pronájmu převyšuje výnos z dlouhodobého pronájmu. I když může být situace mimo sezónu obtížnější, v nejvytíženějších obdobích můžete dosáhnout vysokých příjmů, které pokryjí výpadky v "okurkovém období".

Výhody krátkodobého pronájmu

Kromě finančního zisku má krátkodobý pronájem i další výhody. Zaprvé, poskytuje vám vysokou míru flexibility. Můžete se kdykoli rozhodnout, že chcete nemovitost využít pro své vlastní potřeby. Nejste vázáni dlouhými výpovědními lhůtami a máte volnou ruku v rozhodování. Dále, můžete pružně reagovat na změny trhu s nemovitostmi, aniž byste museli čekat na ukončení dlouhodobého pronájmu. Navíc, nemusíte dodržovat stanovené limity pro zvyšování nájemného, a můžete si sami určit ceny za ubytování. Tímto způsobem eliminujete riziko spojené s neplatiči, neboť částka za pronájem se obvykle hradí dopředu při rezervaci.

Nevýhody krátkodobého pronájmu

Nebudeme si nic nalhávat, krátkodobý pronájem má i své stinné stránky. Začněme tím, že se jedná o podnikání, a to s sebou nese určité povinnosti. Provozovatelé krátkodobého pronájmu musí mít založenou živnost a odvádět daň podle zákona o DPH, ačkoliv tato povinnost platí pouze pro ty, kteří dosáhli obratu nejméně 1 milionu korun za posledních dvanáct měsíců. Navíc je třeba počítat s odváděním daně z příjmu fyzických osob a plněním dalších administrativních povinností, jako je např. označení provozovny.

Mnozí také vnímají negativně časovou náročnost správy krátkodobého pronájmu. Komunikace s hosty, jejich ubytování a příprava bytu pro další hosty může zabrat mnoho času, který se často blíží pracovnímu úvazku. Pokud inzerujete byt na ubytovací platformě, musíte navíc počítat s platbou provize.

Řešení

Nabízí se otázka, zda není efektivnější svěřit správu bytu do rukou profesionálů. Tuto službu nabízíme i v naší společnosti Bohemian Estates. Byt si pronajmeme a vystupujeme jako pronajímatel, přebíráme všechny povinnosti včetně plateb a odvodů. Ačkoliv platíte provizi, z dlouhodobého hlediska si služba vydělá sama. Byty v naší správě jsou v průměru výdělečnější o 5,2 %. To znamená, že ročně vyděláte více peněz a ušetříte stovky hodin času. Pro majitele bytu v lokalitě s potenciálem krátkodobého pronájmu, kteří však nemají čas se o nemovitost starat, je profesionální správa ideálním řešením.

 

Více o krátkodobém pronájmu