přeskočit na hlavní obsah

Střednědobý pronájem je záchrannou brzdou v krizi krátkodobých pronájmů

Střednědobý pronájem je záchrannou brzdou v krizi krátkodobých pronájmů

Globální pandemie koronaviru obrátila realitní trh naruby a zasadila tvrdou ránu především krátkodobým pronajímatelům a ubytovacím platformám typu Airbnb. Na rychlé a efektivní řešení bytové krize v tomto segmentu trhu panují nejednotné názory, podobně jako se lišily reakce majitelů bytů na krátkodobé pronájmy v době, kdy se vlivem odlivu zahraničních turistů jejich byznys dostal na bod mrazu. Všichni ale mají společný zájem – minimalizovat ztrátu z ušlých zisků. Podle Davida Novotného z realitní společnosti Bohemian Estates je jednou z cest orientace na střednědobé pronájmy.

Podnikatelé v oblasti krátkodobých pronájmů, kteří zaměřovali své služby na zahraniční klientelu, čelí během koronavirové krize vysokým ztrátám. Podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí bude trvat ještě minimálně rok, než dojde k opětovnému nárůstu zahraničních návštěvníků, a to navzdory otevřeným hranicím a rychle se rozvolňujícím pravidlům pro cestování. Ve světle těchto zkušeností je třeba začít přemýšlet nad dočasným přeorientováním byznysu.

„Majitelé bytů i agentury zaměřené na zprostředkování krátkodobých ubytovacích služeb zažili propady příjmů měsíčně o statisíce až miliony korun. Část nemovitostí zůstávala prázdná a majitelé vyčkávali, co se bude dít, část se uvolnila pro dlouhodobé pronájmy. Situaci jsme intenzivně řešili i s našimi klienty a pomáhali jsme jim zvolit co nejlepší možnou byznysovou strategii pro překlenutí tohoto nepříznivého období. Ve většině případů se nám osvědčily střednědobé pronájmy,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International, která se zaměřuje na kompletní servis v oblasti nákupu, správy a prodeje nemovitostí.

Pronájem na víc než měsíc a méně než rok

Střednědobý pronájem je definován dobou nájmu na více než měsíc a méně než rok. Říkáte si, pro koho je bydlení na pár měsíců výhodné? Překvapivě i tento druh nájmu má svou klientelu. „Dnes je běžné, že se stále více stěhujeme za zaměstnáním, studiem či jakoukoli krátkodobou pracovní nebo studijní příležitostí. Mnoho firem také kontinuálně hledá pro své pracovníky vhodné bydlení na různě dlouhou dobu. K tomu připočtěte populární trend vyzkoušet si bez větších závazků a výdajů bydlení v jiné, jinak finančně nedostupné lokalitě či v úplně jiném městě a splnit si tak sen. Výjimkou nebývá ani poptávka po útočišti z důvodu přestavby, rekonstrukce či havárie ve vlastním bytě,“ vysvětluje David Novotný.

„Klientům nově nabízíme střednědobý pronájem jako řešení nastalé krize. Nastavujeme u nich specifické podmínky, mezi které patří například krátká výpovědní lhůta. Ve chvíli, kdy tak bude možné plně využít potenciál krátkodobého pronájmu, bude mít klient byt relativně flexibilně k dispozici. Majitelé tak nepřijdou o zisk a budou se moci pružně adaptovat na příznivý vývoj situace. Detaily, jak služba funguje, komunikujeme s klienty individuálně – hodně záleží na jejich specifických potřebách a také na konkrétní nemovitosti včetně její situovanosti,“ uzavírá David Novotný z Bohemian Estates.

Více o pronájmu nemovitosti