přeskočit na hlavní obsah

Na co si dát pozor při investici do nemovitostí

Na co si dát pozor při investici do nemovitostí

V době (post)koronavirové témata jako zdraví a bezpečnost vystřídala otázka ekonomického dopadu a vlivu na veřejný a společenský život. I v oblasti byznysu se sčítají škody a dávají se dohromady prognózy na další vývoj s ohledem na očekávaný příchod další vlny šíření nákazy. Jak koronavirus promění investice do nemovitostí a co byste měli mít na paměti, rozhodnete-li se investovat do realit? Zeptali jsme Davida Novotného, odborníka ze společnosti Bohemian Estates.

Příchod koronavirové pandemie zásadně proměnil vše, na co jsme byli zvyklí. Zdraví a zajištění bezpečnosti pro sebe a nejbližší bylo prioritou č. 1. Po přivyknutí nové situaci se pozornost začala stáčet i na firmy a byznys obecně, který tímto vlivem chtě nechtě také proměnil svůj charakter a byl nucen se přizpůsobit situaci. Od zavedení drakonických opatření vlády uplynul nějaký čas a s odstupem je nyní možné zhodnotit pohled na investice, zejména ty v oblasti realit.

„Nemovitosti stále představují rozumný a bezpečný způsob uložení a zhodnocení peněz. Jinými slovy, pořád je možné pořídit si dobrý investiční byt a vydělat na tom. V Praze i dalších velkých městech je pořád poptávka po nemovitostech k pronájmu či na prodej vysoká a do budoucna vzhledem k bytové situaci neočekáváme její radikální pokles. Navíc likvidita v metropolích je díky tomu téměř okamžitá, což se významně podílí na snížení rizikovosti investice. Jen je třeba brát v novém normálu brát v úvahu i jiná kritéria,“ radí David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates, která se zaměřuje na kompletní servis v oblasti nákupu, správy a prodeje nemovitostí.

Propočítejte si investici

Do koupi nemovitosti se nepouštějte bez konkrétního plánu a spočítané investice. „V ideálním případě je dobré mít na nákup investiční nemovitosti vlastní prostředky. Pokud ji kupujete s pomocí úvěru, doporučujeme nákup zafinancovat alespoň z 50 % z vlastních zdrojů. Počítejte také s likvidní rezervou – nájemník může kdykoli odejít, vy budete potřebovat pokrýt náklady na úvěr, opravy či energie,“ radí David Novotný z Bohemian Estates.

„Doporučujeme vzít si na pomoc realitního profesionála, který vám pomůže spočítat vaši investici a především její návratnost. Aby byla investice výhodná, doporučujeme pracovat s návratností vložených prostředků maximálně patnáct let. To vše je třeba vzít do úvahy při počítání reálné výnosnosti ve vztahu k dané lokalitě a kvalitám konkrétní nemovitosti i stanovení nájmu s ohledem na tržní situaci. Obecně se dá říct, že výnos kolem 7 % je velmi dobrý benchmark. Samostatnou kapitolou je také samotné využití investiční nemovitosti. Dlouhodobý pronájem je běžným způsobem, jak nemovitost zúročovat, ale není jediný. Nejvhodnější možnost s vámi nejlépe probere zkušený odborník s letitou praxí,“ uzavírá David Novotný. Emoce by při každé investici měly jít stranou a to platí i pro nákup investiční nemovitosti.