přeskočit na hlavní obsah

Jak vybrat rodinný dům snů a ne noční můru

Jak vybrat rodinný dům snů a ne noční můru

Sníte o koupi rodinného domu a už se nemůžete dočkat, až budete bydlet v novém a užívat si rodinný život? Máme pro vás několik rad, které vám pomohou vyhnout se nepříjemným překvapením a zajistit, aby tento důležitý krok ve vašem životě proběhl hladce.

Jen žádný spěch

Při koupi domu je na místě velká opatrnost. Snažte se celý proces neuspěchat, abyste se vyhnuli závažným chybám. Nepodceňte domácí přípravu a předem se důkladně informujte o průběhu nákupu a potřebných dokumentech.  Hlavními problémy bývá nedostatek odborných zkušeností, kvůli kterým nemůže laik kvalifikovaně posoudit určité aspekty nákupu rodinného domu.

Nejčastější problémy při koupi rodinného domu

U nových rodinných domů se často setkáváme s vážnými problémy, když kupující nevěnují dostatečnou pozornost ověření kolaudace a nehlídají záruční lhůty pro jednotlivé části domu. U starších nemovitostí pak bývá největším problémem nedostatečné zhodnocení technického stavu domu a posouzení kvality konstrukce, což může významně ovlivnit pořizovací cenu. Laik může dům posoudit jen povrchně na základě svého dojmu, zatímco odborník dokáže identifikovat potenciální slabiny a věnovat jim pozornost již při prohlídce.

Ověřte vlastnické dokumenty

Pokud plánujete koupit starší dům, důkladně prozkoumejte list vlastnictví. Můžete si ho vyžádat od prodávajícího, ale odborníci doporučují si vystavení listu zařídit sami. Zaplatíte sice pár stovek korun, ale budete mít jistotu, že je list aktuální a ve správném znění. Neúplný výpis z katastru nemovitostí je zdarma, a plnou verzi si můžete za poplatek stáhnout online. Z listu vlastnictví získáte informace o vlastníkovi či vlastnících, ale především o všech zatíženích nemovitosti, včetně exekucí, půjček, soudních sporů a dalších.

Ověřte si technický stav nemovitosti

Ať už se jedná o nově postavený dům či o dům po rekonstrukci, není pravděpodobné, že bude bez jakýchkoliv chyb. Klíčové je umět posoudit závažnost těchto nedostatků – v případě menších nedostatků je možné je využít jako argument pro snížení ceny, avšak v případě závažnějších problémů je lepší začít hledat jinou nemovitost. Posouzení stavebně technického stavu domu je klíčové pro budoucí spokojenost s obýváním nemovitosti. V tomto případě se rozhodně vyplatí investovat do služeb odborníka, který má lepší znalosti než průměrný kupující. Je nezbytné prověřit stav střechy, zda nedochází k prosakování, odhalit případné trhliny v obvodových stěnách, které mohou signalizovat problémy se statickou stabilitou, a identifikovat abnormální vlhkost od země, což může poukazovat na nedostatečnou hydroizolaci. Důležité je také zkontrolovat stav půdy, stav komína, elektrické rozvody a potrubí.

Doufáme, že vám těchto pár rad pomohlo se zorientovat v procesu nákupu nového domu, pokud budete potřebovat poradit, jsme tu pro vás.