přeskočit na hlavní obsah

Kupujete byt? Důkladně prověřte, zda na něm neleží exekuce

Kupujete byt? Důkladně prověřte, zda na něm neleží exekuce

Exekuce uvalená na nemovitosti, která je v nabídce na prodej, bohužel není výjimkou, ale reálnou hrozbou. V mnohých případech může jít o překvapení nejen pro kupujícího, ale i pro toho, kdo nemovitost prodává. Nebezpečí exekuce na nemovitosti neberte na lehkou váhu a prodávajícího i byt či dům prověřte, kde to jen jde. Předejdete tak nemilému překvapení v novém domově a právním komplikacím, které vás budou stát nemálo peněz.

Koupi nemovitosti provázejí více či méně závažná rizika týkající se skrytých vad. Vady mohou být nejen stavebně technického rázu, ale i právního charakteru. A právě exekuce uvalené na nemovitosti patří k těm nejhorším právním vadám. Pokud jste nezkušený laik a nevíte, jaké aspekty obchodované nemovitosti prověřit, můžete být později velmi nepříjemně překvapeni.

„Když kupujete nemovitost od dlužníka, může se stát, že na ni exekutor mezitím uvalí exekuci. Bohužel nestačí zkontrolovat pouze vlastnický list v katastru nemovitostí, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Záznam tam totiž vůbec nemusí být aktuální. Prodávající strana vám pochopitelně nic o svých nesplacených závazcích říkat nebude a koneckonců ani dotyčná osoba nemusí vědět, že na ni příslušné úřady připravují exekuci. Věřitelé, exekutoři i soud mohou teprve podnikat přípravné kroky – většinou trvá zhruba 45 dní, než dlužník dostane vyrozumění o exekuci. Exekuce bude zapsána do katastru až posléze,“ upozorňuje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International, která se zabývá nákupem, správou a prodejem nemovitostí, rezidenčních i investičních, už více než deset let.

Na případné skryté vady si posvítí zkušený odborník

Když dojde na nejhorší, může se stát, že zatímco budete jednou sedět doma v obýváku, zazvoní na vás pošťák a předá vám exekuční příkaz. V tu chvíli se vám obrátí život naruby a vy začnete shánět dobrého advokáta. Tajemství úspěch tkví v tom, abyste služby nezávislých znalců včetně právního poradenství využili mnohem dříve, než svým podpisem stvrdíte kupní smlouvu. Nejenže vás to vyjde mnohem levněji, ale především si ušetříte spoustu času a nervů.

„Kvalifikovaný odborník ví, že spoléhat se pouze na list vlastnictví může být krátkozraké. Obvykle je tento dokument prvním zdrojem, kde informaci o případných exekucích hledáme. Pokud tam nic neobjevíme, ještě zdaleka nemáme vyhráno. Přichází na řadu Centrální evidence exekucí, kterou vede Exekutorská komora. Tam jsou ovšem zapsány pouze pravomocné exekuce, takže je dobré se zkontaktovat i s exekutorskými úřady a okresními soudy, které mají vždy aktuální informace. To vše je pochopitelně nezanedbatelná časová položka, na kterou kupující zpravidla ani nemá čas. Nejlepší je tedy nechat tyto kroky na odborníkovi, který si bude vědět rady,“ doporučuje David Novotný z Bohemian Estates.