přeskočit na hlavní obsah

Jak urychlit proces výběru nájemníka?

Jak urychlit proces výběru nájemníka?

Získání hypotečního úvěru se stalo pro mnoho lidí nedosažitelným snem. Nové požadavky na vlastní kapitál a přísnější kritéria bank výrazně ztěžují přístup k hypotékám. V důsledku toho se stále více lidí obrací na pronájem. Pro pronajímatele to znamená zájem o jejich byty ze strany mnoha zájemců. Jak tedy vybrat toho správného nájemníka a zvládnout celou situaci?

Detailní inzerát

Správně napsaný inzerát je prvním krokem k filtrování zájemců. Buďte konkrétní ohledně ceny, požadavků a preferencí. Pokud máte specifické požadavky, jako například nekuřáckého nájemníka, uveďte to již v inzerátu. I přes to, že se mohou ozvat zájemci, kteří vaše požadavky ignorují, značné množství zájemců, pro které jsou vaše požadavky neakceptovatelné, to odradí a rovnou se začnou dívat po jiných bytech.

Způsob komunikace

Již z prvního dojmu získáte o zájemci představu. Vzhledem k velké poptávce si můžete jako pronajímatel vybírat, s kým budete komunikovat. Zaměřte se na způsob, jakým zájemci komunikují, ať už telefonicky nebo e-mailem. Pokud vám jejich přístup nevyhovuje, nemusíte je zvát na osobní prohlídku. 

Efektivní prohlídky

Plánujte osobní prohlídky do časových bloků a soustřeďte je do jednoho nebo dvou dnů v týdnu. Nechte si na každého zájemce maximálně třicet minut. Kratší prohlídky mohou zefektivnit váš čas a zároveň vyfiltrovat seriózní zájemce.

Prověřování nájemníků

Po vyfiltrovaní vážných zájemců je důležité prověřit každého z nich. Získání jejich rodného čísla vám umožní zjistit, zda mají aktivní dluhy nebo jsou v insolvenci. Žádejte také o doporučení od předchozích pronajímatelů a ověřte si jejich zaměstnání.

Profesionální správa nemovitosti

I při dodržování všech doporučení je výběr nájemníka a správa nemovitosti časově náročná záležitost. Profesionální realitní společnosti, jako Bohemian Estates, mohou nabídnout správu nemovitostí, která vám ušetří čas a energii. Vaši nemovitost pronajmou, prověří zájemce a řeší administrativu a komunikaci s nájemníky. Takový přístup může vést k větší výdělečnosti a snížení rizik spojených s pronájmem nemovitosti.