přeskočit na hlavní obsah

Službu profesionální správy využívá čím dál více vlastníků nemovitostí

Službu profesionální správy využívá čím dál více vlastníků nemovitostí

Společně s rozvojem investičních nemovitostí a nárůstem cen, který jsme mohli zaznamenat v posledních několika letech, pomalu stoupá i počet lidí, kteří využívají službu profesionální správy nemovitosti. V čem spočívá a kolik za ni zaplatíte?

Profesionální správa nemovitosti byla ve svých počátcích využívána zejména bytovými družstvy, nyní ji však objevují i soukromí vlastníci, kteří byt často pořídili s investičním záměrem. Takto totiž mohou přenechat veškeré činnosti spojené s pronájmem realitním profesionálům. „Při správě nemovitosti je podstatné si na začátku určit strategii pronájmu. Kromě standardního dlouhodobého pronájmu  tu máme i pronájem krátkodobý, který se hodí zejména pro vlastníky nemovitostí v turisticky zajímavých lokalitách a který je o poznání výdělečnější. My majitelům bytů pomůžeme určit, která cesta pro ně bude nejlepší a ekonomicky nejvýhodnější,“ uvádí David Novotný, majitel a zakladatel nezávislé realitní společnost Bohemian Estates.

Ta se správě nemovitostí věnuje už od roku 2006 a aktuálně spravuje přes 1200 nemovitostí v Čechách i v zahraničí v celkové hodnotě přes 7 miliard korun. Aktuální čísla společnosti navíc ukazují, že jsou profesionálně spravované nemovitosti obsazené až z 98 % v případě dlouhodobých pronájmů, což vlastníkům nemovitostí pohodlně pokryje veškeré náklady vynaložené na zajištění této služby.

V rámci služeb Bohemian Estates nabízí i monitoring nájemních smluv, právní optimalizaci veškerých smluv, výběr nájemného, přebírání a následné předávání nemovitosti, komunikaci s nájemci, zajištění plateb a vyúčtování za energie a služby, zpracování pošty a plateb a technickou údržbu. Nonstop linka pro nájemce v případě naléhavých událostí je samozřejmostí. Vlastníci nemovitostí se tak nemusí starat prakticky o nic.

Majitelé nemovitostí také mohou zvolit službu garantovaného nájmu, která je za předem daný poplatek zbaví veškerých starostí spojených s pronájmem a zároveň jim garantuje pravidelný příjem i v případě nájemníků neplatičů či pokud není nemovitost zrovna obsazená. Společnost taktéž garantuje vrácení nemovitosti v původním stavu a po celou dobu trvání smlouvy zajišťuje potřebné opravy, údržbu, vybírá upomínky a nájemné, postará se o přepis energií a pojištění nemovitosti a samozřejmostí je inzerce nemovitosti, když je potřeba. Služba je tak vhodná zejména pro ty, kteří chtějí pravidelně a bez starostí inkasovat peníze za nájem, a přitom se o nic nestarat. Ocení ji ti, kteří nemovitost pořídili na hypotéku a nechtějí se dostat do finančních potíží.

Cenu garantovaného nájmu určuje společnost na základě prohlídky nemovitosti, při které je stanovena výše tržního nájemného, ze kterého se následně určuje výše garantovaného nájmu. Ten vlastníkům přijde na účet vždy, s železnou pravidelností. Bohemian Estates se taktéž na rozdíl od realitních kanceláří nespoléhá jen na realitní inzerci. Nájemníky totiž získává i díky dlouhodobé spolupráci s mezinárodními společnostmi, školami a cílenému marketingu v místě nemovitosti. V průměru je nový nájemník zajištěn do dvou týdnů od počátku hledání.

Každý nájemník je zároveň prověřován v registru dlužníků, čímž je minimalizováno riziko nájemníků neplatičů. To je však v případě služby garantovaného pronájmu pro majitele nemovitosti nepodstatné, nájemné je totiž garantováno za každých okolností.

Více o pronájmu nemovitosti