přeskočit na hlavní obsah

Jak přečkat nemovitostní krizi?

Jak přečkat nemovitostní krizi?

V současné situaci se ceny nemovitostí zdají být vyšponované do výšin, zatímco ceny pronájmů, zejména dlouhodobých pronájmů větších bytů ve velkých městech, stagnovaly nebo mírně klesaly. Ekonomická situace a vysoké ceny energií nutily pronajímatele ceny nájmů nezvyšovat nebo dokonce snižovat, tak aby nepřišli o nájemníky, kteří by si při takovém zvýšení nemohli dovolit platit. Následkem toho se majitelé nemovitostí, kteří se spoléhají na příjem z pronájmu, ocitli v obtížné situaci.

 

Prodat nebo počkat?

Nicméně, není nutné se hned zbavovat nemovitosti, i když aktuálně nemusí vydělávat tolik, kolik se očekávalo. Mnozí odborníci se shodují na tom, že ceny nemovitostí pravděpodobně ještě porostou, a tak není nejlepší okamžik pro prodej. V případě, že o prodeji nemovitosti vážně uvažujete, doporučujeme ještě počkat, spolu s oživením ekonomiky se očekává i růst cen nemovitostí.

Nižší příjem z pronájmů

Je důležité si uvědomit, že ceny nájemného reflektují vývoj v ekonomice se zpožděním. To znamená, že i když se obecná ekonomická situace může začít zlepšovat, nájmy nemusí okamžitě reflektovat tento pozitivní vývoj kvůli trvání již podepsaných smluv, které neumožňují reagovat na změny v ekonomice pružně. Vysoká inflace v uplynulém roce tvořila tlak na zvyšování nájmů, což nutilo pronajímatele reflektovat ve svých kalkulacích, aby udrželi své investice rentabilní. Avšak ne všichni si takové navyšování mohli dovolit, aby neztratili nájemníky. Případně mohli nájem zvýšit a riskovat, že přijdou o nájemníky a tím pádem se potýkat s naprostým výpadkem nájmu v mezičase než najdou nájemníky nové. Existuje však snadné řešení, které pronajímatelům tyto starosti odebere.

Jistota příjmu z nájmu v nejisté době

Majitelé nemovitostí mohou zvážit různé možnosti, jak maximalizovat svůj zisk z pronájmu i v době stagnace. Jednou z možností je využití profesionální správy nemovitostí nebo služeb poskytovaných realitními kancelářemi, které mohou pomoci zajistit stabilní příjem z pronájmu. Služba garantovaného nájmu, která garantuje majiteli nemovitosti předem sjednané nájemné, může být atraktivní volbou pro majitele, kteří potřebují zajistit pravidelný příjem z pronájmu a současně minimalizovat riziko výpadku příjmu.

Celkově je situace na realitním trhu komplexní a závisí na mnoha faktorech, včetně regionálních tržních podmínek, typu nemovitosti a strategie majitele. Každý majitel by měl pečlivě zvážit své možnosti a případně se poradit s odborníky, aby rozhodnutí o prodeji nebo pronájmu nemovitosti bylo co nejlépe promyšlené.

Kontaktovat Bohemian Estates