přeskočit na hlavní obsah

Rizika spojená s technickým stavem nemovitosti: Co byste měli vědět před koupí

Rizika spojená s technickým stavem nemovitosti: Co byste měli vědět před koupí

Při vybírání nemovitosti ke koupi je důležité brát v úvahu nejen vizuální dojem z exteriéru a interiéru, ale také skryté technické aspekty, které mohou mít vliv na bezpečnost a pohodlí vašeho bydlení. I když se může zdát, že novostavby by měly být bezproblémové, není to vždy pravda. Ať už jde o novostavby nebo starší objekty, zde jsou nejčastější technické nedostatky nemovitostí.

Skryté technické vady

Skryté technické vady jsou takové vady, které nejsou na první pohled zřejmé. Zahrnují rozvody plynu, vody, kanalizace a elektroinstalace. Ty mohou být zastaralé nebo špatně provedené, což může vést k potenciálním poruchám a únikům. Špatně provedené zateplení vede k energetickým ztrátám a zvýšeným nákladům na vytápění. Nedostatečná izolace proti hluku z okolí nebo sousedních bytů vás zase může stát plno nervů a bezesných nocí. Dobrá zpráva je, že pokud takovou vadu na nemovitosti objevíte, do 5 let od koupi za ni nese odpovědnost prodávající. Podle závažnosti vady můžete žádat její odstranění, slevu z kupní ceny nebo odstoupení od kupní smlouvy.

Nevhodná dispozice nemovitosti

Všimněte si, na jakou světovou stranu je nemovitost orientována, zda má dostatek slunečního světla. Zamyslete se nad prostorovým uspořádáním, zda vyhovuje  vašim potřebám a preferencím. Zda je dostatek prostoru pro úložné prostory apod. Uvědomte si, že ne vždy jde dispozice nemovitosti v budoucnu změnit, například kvůli nosným konstrukcím apod. A také to může být velmi nákladné. Ideální je mít dobře oddělené společenské místnosti od soukromých místností, jako je ložnice, dětský pokoj a také sociálních zařízení. Toto vše se podílí nejen na pohodlí bydlení, ale také pak ovlivňuje obchodovatelnost bytu do budoucna, pokud byste ho chtěli prodat.

Materiálové nedostatky

U starších nemovitostí se dají předpokládat opotřebené materiály, ale i u některých novostaveb se používají levné a nekvalitní materiály. To vede k dřívějšímu opotřebení a poškození. Všímejte si různých prasklin ve zdi, škrábanců, odštípnutých dlaždic, špatného dovírání dveří, oken apod.

Co dělat před koupí nemovitosti

Většina lidí nemá zkušenosti ze stavebnictví, a tak nedokáže při koupi nemovitosti dostatečně zhodnotit rizika technických nedostatků. Investicí do odborné inspekce můžete předejít nákladnějším problémům do budoucna. Také vám pomůže odborně odhadnout výši nákladů na odstranění nedostatků, případné rekonstrukce apod. Co všechno můžete pro prevenci problémů udělat?

  •  Profesionální inspekce nemovitosti: Nechte odborníka prověřit technický stav nemovitosti, včetně rozvodů a izolace.

  • Ptejte se realitního makléře: Dobrý makléř má již hodně zkušeností a může vám pomoci identifikovat potenciální problémy a následně vyjednat případnou slevu před podpisem smlouvy.

  • Rezervační smlouva: Podpis rezervační smlouvy, vám dá záruku, že vám nemovitost nikdo nevyfoukne, ale dá vám čas na provedení inspekce nemovitosti a vyjednání případné slevy před uzavřením kupní smlouvy.

  • Přečtěte si dokumentaci: Pečlivě prostudujte veškerou dokumentaci týkající se nemovitosti, včetně technických specifikací a historie údržby.

I když asi žádná nemovitost není naprosto bezvadná a každá bude mít své mouchy, doporučujeme nepodcenit technické prověření, ať na vás pak v budoucnu nečekají nepříjemná překvapení.