přeskočit na hlavní obsah

Krátkodobý pronájem: Vyplatí se tento způsob podnikání?

Krátkodobý pronájem: Vyplatí se tento způsob podnikání?

Vlastníte-li byt v turisty hojně navštěvované lokalitě, pravděpodobně jste již přemýšleli o krátkodobém pronájmu. Ten je dle statistik daleko efektivnější než pronájem dlouhodobý a může výrazně přispět do rodinného rozpočtu. S tímto způsobem podnikání se však pojí nemalá administrativní a také finanční zátěž, nemluvě o honu na čarodějnice, který na vlastníky bytů určených ke krátkodobém pronájmu pořádají nejen města a jejich obyvatelé, ale spor mezi těmito dvěma stranami rozdmýchávají i česká média.

Dle některých odborníků totiž kvůli vysokému počtu bytů určených ke krátkodobému pronájmu dochází k vylidňování center měst, jejichž obyvatelé se stěhují do okrajových částí. Důvody jsou pro to hned dva. Jedním je zdražování nájemních bytů a druhým problémoví turisté. Ti jsou dle některých občanů hluční a nedbají na pořádek v domech. Tato problematika je ovšem natolik obsáhlá, že nelze jednoznačně určit jasné stanovisko. „Ještě před pár lety tkvěl zásadní problém v provozování krátkodobého pronájmu v tom, že lidé poskytující ubytovací služby nemuseli splňovat stejné podmínky jako provozovatelé ubytovacích zařízeních. Hoteliéři se tak zcela přirozeně bouřili a městům utíkala značná částka, která by jinak mohla sloužit na rozvoj turismu. Tento problém však vyřešila metodika Finanční správy, která stanovila velmi jasné podmínky pro všechny,“ říká David Novotný, zakladatel a generální ředitel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates. Ta se mj. specializuje i na správu bytů určených ke krátkodobému pronájmu a svým klientům tím pomáhá na tomto ne zcela probádaném poli podnikat.

Zmiňovaná metodika jasně vymezila, že je provozování krátkodobého pronájmu regulérní ubytovací službou a pronajímatelé by tak měli mít nejen založenou živnost, ale zároveň by měli odvádět i veškeré daně a poplatky. Pokud se tak v dnešní době rozhodnete do krátkodobého pronájmu jít, čeká vás nemalá administrativní zátěž, ale měli byste odvádět i daň z příjmu fyzických osob či evidovat tržby v rámci EET. Nutné je zároveň zmínit i časovou náročnost, se kterou je provozování krátkodobého pronájmu spojené. „Byt je nutné inzerovat, se zájemci je potřeba komunikovat, ubytovávat je, po nich se musí uklízet a samozřejmostí je i pravidelná údržba. To vše si žádá svůj čas a ten má v dnešní době málokdo. Proto nabízíme službu správy bytu určeného ke krátkodobému pronájmu, abychom vlastníkům nemovitostí uvolnili ruce a převzali za ně veškerou zodpovědnost. Pokud se totiž někdo rozhodně využít našich služeb, uzavíráme s ním nájemní smlouvu, čímž na svá bedra bereme veškeré povinnosti. Vlastník nemovitosti v takovém případě pak jen inkasuje pravidelné nájemné,“ vysvětluje Novotný.

Podle něj je však profesionální spravování pronájmu pozitivní i pro městské části, kterých se cestovní ruch nejvíce týká. „Správcovské společnosti jsou často v nemilosti, což značně podporuje i mediální bublina, která kolem tohoto tématu vznikla. My jsme přitom schopni proces pronájmu regulovat a můžeme si nájemníky vybírat. Například na portálu Airbnb, kde byty taktéž inzerujeme, jsou hodnoceni nejen jednotliví nájemníci, ale také samotní hosté. Nehledě na to, že můžu s klidem říct, že jak my, tak drtivá většina ostatních profesionálů v tomto oboru odvádí řádné poplatky, daně a plní veškeré zákonné povinnosti. Města, jako je například Praha, turisty a příjem z nich potřebují, hrají nezanedbatelnou roli i v jejím HDP,“ doplňuje David Novotný.

Co je ale tedy hlavním problémem a kde konkrétně vzniká celý spor? „Dle některých je růst bytů na krátkodobý pronájem hlavním důvodem, proč se zdražují nájmy, čímž dochází k tomu, že se původní obyvatelé stěhují na periferie města. Tedy alespoň v hlavním městě. Skutečným problémem vysokých cen bydlení je ale stavební zákon a územní plán Prahy. Ve schvalovacím procesu jsme na úrovní afrických zemí a pokud se tento problém nevyřeší, nebude bytů nikdy dost. Ani po zákazu portálů, jako je Airbnb,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.

Více o pronájmu nemovitosti