přeskočit na hlavní obsah

Permanentní krize naučila Čechy zajímat se o investice. Populární jsou nemovitosti

Permanentní krize naučila Čechy zajímat se o investice. Populární jsou nemovitosti

Nová, značně nejistá doba nás naučila, že v čase krize je nejlepší spoléhat se sám na sebe, ne na stát nebo zaměstnavatele. A tak není divu, že spousta Čechů, které do této doby investice míjely, přemýšlí, jak se do budoucna pojistit na vlastní pěst. Koupě investiční nemovitosti je jednou z nejatraktivnějších a také nejbezpečnějších cest, jak se zajistit proti nepředvídatelným výkyvům.

Už vás nebaví platit každý měsíc nájem do cizí kapsy a konečně jste se rozhoupali ke sjednání hypotéky na vlastní bydlení? Nebo se chcete zajistit proti turbulentní době a pořídit si nemovitost na investici?

Ať tak či tak, pamatujte ale, že hypotéka není závazkem na pár měsíců a ve většině případů ani na několik let. Jejím čerpáním se zavazujete k dluhu, který budete pravidelně splácet deset, patnáct nebo i dvacet let. „Je běžné, že spousta lidí zvažuje pomoc odborníka při výběru nejvýhodnější hypotéky a rozhodování o financování. Tato služba navíc může jít ruku v ruce společně s profesionálním vyhledáním vhodného objektu ke koupi. Solidní realitní společnosti nabízejí hypoteční služby zdarma při využití jejich služeb na nákup či správu pronájmu nemovitosti,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Neztrácejte čas běháním po bankách a úřadech. Využijte pomoci realitních odborníků, s nimiž vše potřebné projednáte na jedné jediné schůzce – a následně se sejdete až při podpisu úvěrové smlouvy. S jejich pomocí budete mít nejvýhodnější úvěr, aniž byste ztráceli čas obcházením jednotlivých bank.

Co dělá z nemovitosti rentabilní investici

Úspěšnost investice nezáleží jen na vás a na tom, jak se budete o nemovitost starat. Velká část také záleží na nepředvídatelném lidském faktoru, kterým jsou nájemníci. „Nebudete-li dostatečně obezřetní, může se stát, že si do bytu nastěhujete chronického neplatiče. V lepším případě může trvat týdny až měsíce, než ho z bytu vystěhujete. Celou tu dobu budete navíc přicházet o zisk z nájemného, a pokud vybrané nájemné používáte na splátku hypotéky, pak se můžete dostat i do finančních potíží,“ říká David Novotný.

Služba profesionálního správce investiční nemovitosti přijde vhod každému, kdo investici do nemovitosti oprávněně považuje za jeden z nejlepších způsobů zhodnocení peněz. „Byt nebo dům můžete pronajímat, využít pro vlastní potřebu anebo jej odkázat potomkům. Našimi klienty nejsou jen velcí investoři, ale i majitelé jednotlivých investičních bytů. Běžný výnos z pronájmu investičního bytu se pohybuje kolem tři až čtyři procenta ročně. My dosahujeme výnosů až sedm procent ročně díky tomu, že umíme vyhledat výjimečné investiční příležitosti a dosahujeme větší efektivity pronájmu a správy nemovitostí,“ říká Novotný a dodává: „Navíc se investice zhodnocuje časem. To znamená, že ji prodáte zpravidla dráž, než jste ji koupili. Proto celkové průměrné meziroční zhodnocení námi zprostředkovaných a spravovaných nemovitostí dosahuje 9,7 procent.“