přeskočit na hlavní obsah

Jak prověřit kvalitu novostavby?

Jak prověřit kvalitu novostavby?

Na první pohled může novostavba vypadat perfektně, ale skryté vady nebo podceněná kvalita materiálů mohou v budoucnu způsobit značné problémy. Bohužel nová stavba neznamená automaticky bezvadný stav. V tomto článku se zaměříme na jednotlivé kroky, které můžete podniknout, abyste nepřevzali zajíce v pytli.

Začněte prozkoumáním dokumentace

Prvním krokem je podrobné prohlédnutí dokumentace. To zahrnuje stavební povolení, projektovou dokumentaci a certifikáty použitých materiálů. Můžete například zjistit, zda byly použity certifikované a kvalitní materiály, které odpovídají platným normám a předpisům. U novostaveb běžně narazíte na nekvalitní materiály a nedostatečně kvalitní provedení prací. Může se stát, že naleznete nedostatky při dodržování norem. Rovněž se vyplatí zjistit, zda stavba prošla všemi potřebnými kontrolami a zda byla dokončena podle plánu.

Vizuální kontrola

Druhým krokem je vizuální inspekce nemovitosti, nejlépe se stavebním odborníkem. Během prohlídky je třeba věnovat pozornost trhlinám v konstrukci interiéru i exteriéru; problémy s hydroizolací lze poznat podle zápachu vlhkosti nebo těžkého vzduchu. Špatná hydroizolace může vést k plísním a dalším patogenům. Profesionál může odhalit problémy, které vy jako laik snadno přehlédnete, jako jsou nerovnosti ve zdech, špatná kvalita povrchových úprav nebo neodborně provedené instalace. Odborník může také posoudit, zda stavba odpovídá stavebním normám a jestli je provedení konstrukcí a instalací v souladu s projektovou dokumentací.

Nejhorší skryté vady nemovitosti

Prohlídku nemovitosti neberte na lehkou váhu, nejedná se o pouhou formalitu před samotným nákupem. Nejvážnější skryté nedostatky u nabízených nemovitostí se  mohou týkat statické stability, střechy a dalších vnějších konstrukcí, elektroinstalací, hydroizolacea hlukové izolace. Opravy vadné statické stability, střechy nebo hydroizolace patří k nejdražším, protože vyžadují zapojení odborníků, specialistů a použití těžké techniky. Dále vezměte v úvahu, že chyby v těchto oblastech mohou dokonce ohrozit bezpečnost a zdraví osob, které v nemovitosti žijí.

S čím vám pomůže odborník

Na základě našich zkušeností doporučujeme zapojit do prohlídky nezávislého odborníka a konzultovat právníka. Posouzení skutečného stavu nemovitosti je odborný proces, který vyžaduje znalosti z oblasti techniky a práva, jimiž většina kupujících nemusí zrovna oplývat. Vědomosti a zkušenosti se také hodí při vyjednávání o ceně a vyhodnoceníí, zda je kupní částka adekvátní vzhledem k okolnostem, stavu nemovitosti a situaci na realitním trhu.

Uděláme to za vás

Kvalita nových bytových komplexů je často nedostatečná, což potvrzuje rostoucí zájem o inspekci nemovitostí. Společnost Bohemian Estates International se specializuje na širokou škálu služeb v oblasti nákupu, správy a prodeje nemovitostí. Kromě samotné inspekce nabízíme také poradenství a služby pro vyhledání vhodné nemovitosti a posouzení cenové a ekonomické stránky investice s ohledem na potenciální návratnost a budoucí zhodnocení.

Závěrem lze říci, že nákup nového bytu či domu není zárukou bezchybného technického stavu nemovitosti. Prohlídka nemovitosti může pomoci odhalit závažné vady a ušetřit spoustu starostí do budoucna, tak aby se v bytě bydlelo jen příjemně a bezpečně.