přeskočit na hlavní obsah

Jak nešlápnout vedle při pronajímání nemovitostí?

Jak nešlápnout vedle při pronajímání nemovitostí?

Nemovitosti jsou, byly a budou jednou z nejstabilnějších forem investic. I v současné době lidé kupují nemovitosti za účelem pronájmu. Nicméně, tento proces nemusí být vždy tak bezstarostný, jak by si pronajímatelé přáli. Jaké problémy majitelé řeší nejčastěji a jak se jim lze vyhnout?

Nájemníci - hledání a péče o ně

Proces hledání a komunikace s potenciálními nájemníky by vydal na samostatnou kapitolu. Většina majitelů nájemních nemovitostí jistě potvrdí, že shánění nájemníků může být opravdu náročné. Noví pronajímatelé si často představují, že stačí vystavit inzerát a pak jen podepsat nájemní smlouvu, ale realita je složitější. Za inzerátem následuje série komunikace s potenciálními zájemci, osobních prohlídek a prověřování zájemců.

Zájem o nájemní byty v Čechách je čím dál vyšší a v některých lokalitách se na jeden byt může ozvat i desítky zájemců. Musíte komunikovat se všemi, telefonicky, e-mailem a osobně při prohlídkách bytu. Ačkoli to zabere spoustu času, není to krok, který by se dal vynechat. Důkladná komunikace s potenciálními nájemníky má své opodstatnění. Pomáhá nejen rozlišit seriózní zájemce od těch méně seriózních, ale také minimalizuje možné problémy v budoucnosti.

Důvěřuj, ale prověřuj. Po rozhovoru s uchazečem si ověřte informace i u třetích stran. Každého zájemce prověřte v registru dlužníků a požádejte o reference od předchozích pronajímatelů či od zaměstnavatele. Tím získáte větší jistotu, že v bytě nebude problémový nájemník, který by neplatil nájemné nebo poškozoval majetek..

I po úspěšném nalezení platícího nájemníka práce nekončí. Je potřeba se o něho v průběhu nájmu starat. Doporučujeme se jednou za čas informovat, zda je vše v pořádku a případné nedostatky, opravy apod. co nejrychleji vyřešit. Pohlídejte si platnost nájemní smlouvy a včas ji prodlužte. Pokud by nájemníci neměli zájem v bytě dále zůstávat, budete mít dostatek času najít nové nájemníky, tak aby nájem plynule navázal a zbytečně jste nepřicházeli o příjem.

Administrativa

Při pronajímání nemovitosti je administrativa nezbytnou součástí, která může být časově náročná. Zahrnuje komunikaci s SVJ, přepis energií, kontakt s úřady, přípravu podkladů pro účetnictví a další. Administrativní procesy spojené s pronájmem nemovitosti nelze podceňovat, při zanedbání administrativy může docházet i k finančním ztrátám. Například, nezapomeňte nájemníkům pravidelně vyúčtovávat služby a zkontrolujte, zda byl případný nedoplatek zaplacen. V případě přeplatku ho samozřejmě máte povinnost nájemníkům vrátit. Ne všechny položky lze nájemníkům účtovat, například poplatek do fondu oprav jim ze zákona účtovat nemůžete.

Nesmíme zapomenout ani na klíčový právní dokument - nájemní smlouvu, která musí být pečlivě připravena a obsahovat všechny potřebné informace. I malá chyba v nájemní smlouvě může způsobit velké nepříjemnosti. Proto je důležité tomu věnovat pozornost nebo nechat smlouvy připravit profesionálem.

Údržba nemovitosti

Správa nemovitostí není pouze o inkasování nájemného, ale zahrnuje i řešení oprav a pravidelnou údržbu. Majitelé často musí komunikovat s různými dodavateli a zajistit financování potřebných prací. Některé opravy spadají do definice drobných oprav a běžné údržby, která jde finančně za nájemníkem, proto si již v nájemní smlouvě definujte limit pro tyto opravy, ať zbytečně nemusíte řešit a platit každou drobnost. Větší a nákladnější opravy jdou pak za majitelem.

Nemusíte na to být sami

Profesionální správa nemovitosti může celý tento proces zjednodušit. Když si necháte spravovat nemovitost od nás, máte hotovo. Zabýváme se inzerováním, prověřováním nájemníků, komunikací s úřady a samozřejmě i veškerými opravami. Jsme hlavním kontaktem pro nájemníky a vlastník nemovitosti jen vybírá nájemné. Naše dlouholetá praxe ukazuje, že profesionálně spravované nemovitosti mají vyšší obsazenost, a tak můžeme říci, že tato služba se v drtivé většině případů sama zaplatí.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou na vaší cestě k bezstarostnému příjmu z pronájmu. 

Více o pronájmu nemovitosti