přeskočit na hlavní obsah

Věčná otázka: Vyplatí se nájem, nebo hypotéka na vlastní byt?

Věčná otázka: Vyplatí se nájem, nebo hypotéka na vlastní byt?

Bydlet ve vlastním a pravidelně splácet hypotéku, nebo žít nevázaně v pronájmech s větší finanční svobodou. To je to, oč tu běží. Tato otázka hýbe realitním trhem snad odnepaměti a nutno podotknout, že na ni neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž na vaší situaci a finančních poměrech – každému se vyplatí něco jiného. Zeptali jsme se odborníka z realitní společnosti Bohemian Estates Davida Novotného, jak při rozhodování této otázky postupovat a co všechno zohlednit, abychom se rozhodli správně.

Pro české poměry je typická touha být majitelem bytu či domu a žít takzvaně ve vlastním. Tento dlouhodobý trend je možné vnímat v kontextu téměř čtyřicetileté éry komunismu, kdy bylo soukromé vlastnictví nepřípustné. Hlad po majetku se naplno projevil po sametové revoluci a v mírných obdobách přetrvává doteď. Je to specifikum postkomunistických zemí – na mnoha západních trzích je naopak v popředí trend nájemního bydlení. Většina Čechů preferuje bydlení ve vlastním, ale vzhledem ke kontinuálnímu růstu cen nemovitostí v posledních letech není vlastnické bydlení dostupné pro všechny.

Pro a proti u hypoték

Kdo chce bydlet ve vlastním, musí mít našetřenou velkou sumu peněz. Kdo ji nemá, tomu zbývá hypotéka. „U hypotéky je třeba počítat s tím, že ji budete splácet po většinu života. Klientům radím mít našetřeno alespoň 20 % z kupní ceny z vlastních zdrojů a zbytek řešit hypotečním úvěrem. Splátky jsou pravidelné, a tak budete jasně vědět, kolik budete následující roky platit. Po splacení je byt váš a nikdo vás z něj nemůže vystěhovat. Můžete si na vlastním prostoru bydlení uzpůsobit vašim představám a pustit se třeba do rekonstrukce nebo změny dispozic. Pořád také platí, že peníze uložené v nemovitosti jsou dobrou a bezpečnou investicí. I když se rozhodnete byt po splacení prodat, získáte tím hned prostředky na koupi dalšího bydlení, a navíc díky zhodnocení investice v průběhu let i finanční rezervu,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Počítejte však s tím, že splácení může trvat klidně i třicet let a po celou dobu musíte platit určenou část ve splátkách. Našetřit si alespoň 20 % z ceny také zabere několik let spoření s výhodným úročením. Bez těchto úspor nebo dalšího zajištění hypotéku bohužel nedostanete.

Pro a proti u nájmů

Pokud řešíte chybějící peníze nebo třeba vzhledem k současné korona krizi i nejistý výdělek do budoucna, je lepší se uchýlit k bydlení v pronájmu. „Ceny u pronájmů také dlouhodobě rostou, obzvlášť v Praze a ve větších městech, ale je to pro mnohé, hlavně mladé lidi nejsnazší cesta k osamostatnění. Nevyžaduje to téměř žádnou vstupní investici, stačí jen složit vratnou kauci a první nájem a bydlení je vaše. Bydlení v nájmu je také mnohem více nezávazné – můžete pružně reagovat na vaši životní situaci a podle potřeby se bez složitého řešení odstěhovat, třeba za novou prací, partnerem nebo do jiného města,“ vysvětluje David Novotný. I u pronájmu však existuje nejistota v podobě rizika neprodloužení smlouvy nebo výpovědi z bytu. Nepříjemné je také skokové zdražování nájmů podle situace na trhu a kvůli inflaci. V bytě si také nemůžete dělat všechny úpravy, které by pro stoprocentně vyhovující bydlení byly potřeba.

Více o koupi nemovitosti