přeskočit na hlavní obsah

Srovnání - Nemovitosti vs ostatní investice

Srovnání - Nemovitosti vs ostatní investice

Investice do nemovitostí poskytují stabilitu a jistotu ve srovnání s jinými formami investic, jako jsou dluhopisy, zlato nebo komodity. Pro ty, kdo preferují vlastnit hmatatelný majetek s reálnou hodnotou, je investiční byt tou správnou volbou. Nicméně, nákup nemovitosti může pro nezkušeného jednotlivce přinést řadu rizik a potenciálních finančních ztrát. Jaká jsou tato rizika?

Trvalá hodnota investice

Mnoho lidí se zamýšlí nad tím, jak nejlépe zhodnotit své úspory a na kterou komoditu vsadit, aby jim přinesla dlouhodobý výnos. Po letech, kdy totalitní režim prosazoval kolektivní vlastnictví, začala mnoha jednotlivcům připadat atraktivní myšlenka vlastnit něco konkrétního a hmatatelného. Investice do nemovitostí tak představuje z hlediska dlouhodobého růstu hodnoty jistou volbu. I když se ceny nemovitostí mohou na trhu krátce propadnout, dlouhodobě neproděláte, protože hodnota nemovitostí obvykle roste. To, co si dnes zakoupíte, se v průběhu času zpravidla zhodnotí.

Dvojí zhodnocení nemovitostí

Investiční nemovitost nabízí dvojí zhodnocení a zajišťuje také pravidelný příjem z pronájmu. V porovnání s jinými investičními nástroji může být roční výnosnost investic do nemovitostí výrazně vyšší, až 9,7 %, zatímco u spořicích účtů to bývá v průměru 0,2 % a u penzijního připojištění 1,5 %. Existuje mnoho online kalkulaček, které mohou pomoci budoucím investorům vypočítat, jaký výnos mohou očekávat z investice do investičního bytu.

Rizika investování do nemovitostí

Nicméně, je důležité si uvědomit rizika spojená s nákupem nemovitosti. Při výběru a nákupu nemovitosti se často setkáváme s několika riziky, která mohou stát čas, nervy a v nejhorším případě i na finanční prostředky. 

  1. Střet zájmů realitního makléře, který může nastat při spolupráci s běžnou realitní kanceláří. Makléři často usilují o co nejrychlejší uzavření obchodu a mohou opomenout upozornit na potenciální negativní aspekty nemovitosti.

  2. Právní problémy: Existují různé právní komplikace, jako jsou spory o vlastnictví, nejasné nebo problematické právní tituly, zástavní práva nebo nevyřešené dluhy předchozích majitelů, které mohou ovlivnit vaše právo vlastnit a užívat nemovitost.

  3. Geografická rizika: Umístění nemovitosti může přinášet specifická rizika, jako jsou přírodní katastrofy, vysoká kriminalita nebo budoucí plány na rozvoj oblasti, které mohou negativně ovlivnit hodnotu nemovitosti.

  4. Problémy s pronájem: Pokud plánujete nemovitost pronajímat, můžete čelit výzvám, jako jsou problémy se získáním spolehlivých nájemníků, neplacení nájmu, poškození majetku nebo vysoká fluktuace nájemců. Tato rizika mohou vést k nepravidelným příjmům a vyšším nákladům na údržbu a správu nemovitosti.

Jak vybrat dobrou nemovitost

Je dobré si uvědomit, že ty nejlepší nabídky se kolikrát ani nedostanou na veřejný trh. Je proto je výhodné si zajistit přístup k těm nejnovějším nabídkám a mít možnost rychle jednat. Můžete využít profesionální službu Vyhledání nemovitosti, kdy systém dle zadaných kritérií nonstop kontroluje nové nabídky a posílá vám je okamžitě. Máte tak přístup k těm nejlepším nabídkám dříve než ostatní.

I když investice do nemovitostí může být atraktivní možností pro dlouhodobý růst a zhodnocení finančních prostředků, je důležité provést důkladný průzkum a zvážit všechna rizika spojená s touto formou investice. Využití služeb nezávislých realitních společností může být pro investory užitečné, protože poskytují objektivní informace a pomáhají minimalizovat rizika spojená s nákupem nemovitosti.