přeskočit na hlavní obsah

Základní úroková sazba zůstává beze změny. Hypotéky zlevňují jen pozvolně

Základní úroková sazba zůstává beze změny. Hypotéky zlevňují jen pozvolně

Česká národní banka podle očekávání na srpnovém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny. Ta tak již rok zůstává na 7 % a ani v dohledné době se neočekává, že bude klesat. Průměrná sazba u hypoték přesto klesla již třetí měsíc v řadě, a to na 6,19 %. V praxi to ovšem znamená, že lidé zaplatí jen o pár sto korun méně.

Pro představu, u hypotéky na 3,5 milionu korun se splatností 20 let je nyní rozdíl u měsíční splátky jen 276 korun. Nejvýrazněji podle Swiss Life Hypoindexu zlevnily hypotéky fixované na tři roky. Od 1. července navíc už ani není v platnosti ukazatel DSTI, který žadatele o hypotéku posuzoval z hlediska toho, jaký nejvyšší podíl může představovat měsíční splátka úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr.

„Zájem o hypotéky se přesto nezvedá a hypoteční trh částečně zamrzl. Původně se očekávalo, že tím zásadně zlevní nemovitosti. To se však stalo jen u některých typů, jako u secondhandových bytů nebo u rekreačních objektů. Při úvěru na 3,5 milionu korun a dobou splatnosti 20 let zůstává průměrná měsíční splátka nad 23 tisíci korun, a do toho se jen tak někomu nechce,“ říká David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

V Praze a v dalších větších městech České republiky je však nájemné velmi podobné jako zmiňovaná částka za měsíční splátku, někde i vyšší. Proč tedy lidé nedají přednost raději vlastnímu bydlení a hypotéce? Podle Novotného je situace složitější, než vypadá.

„23 tisíc korun zaplatíte, pokud si půjčíte mezi 3-4 miliony. Za ty však v menších městech pořídíte byt 1+1 až 2+kk, V Praze za tuto cenu kolikrát nenajdete ani garsonku. Osobně bych řekl, že lidé vyčkávají na to, jak se celá situace vyvine. V tomto roce další pokles úrokových sazeb neočekáváme, ale co bude za rok, za dva, to nelze říct. Možná i z toho důvodu je teď větší zájem o pronájmy.“

To mohou potvrdit i pronajímatelé, na jeden inzerát se většinou ozývají desítky zájemců. „Pro pronajímatele je to výborná zpráva. Pokud mají na daný byt hypotéku, peníze z nájemného jim většinou pokryjí celou měsíční splátku a zbývá i něco navíc. O to spíše za předpokladu, že správu nemovitosti provádí realitní společnost,“ upozorňuje David Novotný.

V době, jako je tato, se pronajímatelé čím dál více obrací na firmy, které se specializují na správu nemovitostí. Když pomineme administrativní zátěž nebo jednání se zájemci o nájem, profesionální správa slibuje i větší stabilitu. „U profesionální správy je daleko více pravděpodobné, že nemovitost nezůstane neobsazena. A když už se tak stane, jiný nájemník je většinou nalezen do 2 týdnů. V dlouhodobém horizontu je tak profesionálně spravovaná nemovitost výdělečnější, neboť nedochází k výpadkům z nájemnému. Služba si sama na sebe dovede s přehledem vydělat,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates.