přeskočit na hlavní obsah

Růst cen nemovitostí - je budoucnost bydlení v nájmech?

Růst cen nemovitostí - je budoucnost bydlení v nájmech?

Stále více lidí, zejména mladých, se rozhoduje pro nájemní bydlení místo koupě vlastní nemovitosti, a to především kvůli rostoucím nákladům na pořízení vlastního bydlení a nedostupnosti hypoték. Podle odborníků je reálné očekávat, že trend stále rostoucích cen nemovitostí v České republice bude pokračovat. Tento trend je ovlivněn několika faktory, jako je nedostatek nové bytové výstavby, pomalé tempo schvalování nových staveb a související legislativní překážky.

Klesnou ceny nemovitostí?

V posledních letech existovala celá řada prognóz o tom, jak realitní bublina splaskne a ceny nemovitostí zažijí strmý pád. To se však nestalo, a naopak ceny stále rostou. Inflace se již vrátila na běžnou úroveň, hypotéky jsou o něco dostupnější a realitní trh zase začíná ožívat. V této situaci se nedá předpokládat, že by ceny nemovitostí klesaly.

Co ovlivňuje cenu nemovitosti

Cena nemovitostí se odvíjí od stavu nabídky a poptávky. Zásadní vliv má celková ekonomická situace. Například v době ekonomické recese, kdy je kupní síla nižší, může být poptávka nižší, což často vede k poklesu cen. V dobách vysoké inflace se zdražuje ve všech oblastech a developeři odkládají výstavbu nových projektů.

S inflací jsou provázané také  úrokové sazby. Nízké úrokové sazby mohou zvýšit dostupnost hypoték, což vede k vyšší poptávce a tím i k vyšším cenám nemovitostí. Naopak kvůli vysokým úrokovým sazbám si mnohem méně lidí může dovolit si vzít hypotéku. 

Tempo, s jakým vzniká nová zástavba, je důležitý faktor ve vývoji cen nemovitostí. Pokud by byly schvalovací procesy úřednického aparátu navázané na novou výstavbu rychlejší a efektivnější,mohl by se růst cen nemovitostí zastavit.

Kontaktovat Bohemian Estates