přeskočit na hlavní obsah

Budoucnost bydlení je v nájmech, růst cen nemovitostí nikdo nezastaví

Budoucnost bydlení je v nájmech, růst cen nemovitostí nikdo nezastaví

Podle odborníků se musíme smířit s tím, že možnost vlastního bydlení se bude čím dál více Čechům vzdalovat a nájemní bydlení se stane novou normou, tak jak už to funguje například v jiných západních zemích. V nejbližší době totiž ceny nemovitostí klesat nebudou, téměř jednomyslně se na tom shodují ekonomové i realitní odborníci. Pokud bychom však dokázali vyřešit problém s velmi pomalým tempem schvalování nových staveb, mohli bychom se dočkat zlepšení v podobě zamrazení cen na jejich vrcholu, tvrdí David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

Ceny bytů a domů jsou uměle vyšponované do závratných výšin a jejich pád se očekávat nedá, shodují se experti. Vysoké ceny realit jsou zároveň jedním z hlavních tahounů zhoršující se inflace. Přestože jsou ceny nemovitostí důsledkem realitní bubliny, která ne a ne splasknout, lidé do nich stále ještě investují a využívají tak relativně nízkých sazeb u hypotečních úvěrů.

„V posledních letech existovala celá řada prognóz o tom, jak realitní bublina splaskne a ceny nemovitostí zažijí strmý pád. To se však nestalo, a naopak ceny za poslední roky pokračují v růstu. Nově navíc zhruba o pětinu stouply i ceny pozemků. Teď už se snad nenajde nikdo, kdo by ukončení cenového boomu předpovídal. Jedním z hlavních problémů je velmi pomalé tempo schvalování nových staveb – zlepšení růstu bytové výstavby by mohlo být částečnou, i když velmi důležitou odpovědí na zastavení tohoto trendu,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Problém s předraženými nemovitostmi je třeba vnímat ve dvou rovinách. První je globální a souvisí s covidovou krizí. Celý svět zažil pandemický otřes a přímý důsledek pro trh s byty a domy byl vidět po celém světě. Druhá rovina je ryze lokálně specifická a to je právě pomalé tempo bytové výstavby.

„Tempo, s jakým vzniká nová zástavba, je důležitý faktor. Ukazuje se to třeba na americkém trhu, kde právě dochází k ochlazování realitního trhu a ceny začínají klesat. Je to dáno právě tím, že schvalovací procesy úřednického aparátu navázané na novou výstavbu jsou mnohem rychlejší a efektivnější. Pokud by se toto podařilo přenést i do našich podmínek, mohli bychom růst cen nemovitostí zastavit teď na jejich vrcholu,“ říká Novotný.

Příliš valný efekt nebude mít ani nový stavební zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj. Problém je totiž v legislativě a byrokratickém aparátu a to se žádnou novou komplexní úpravou zákona nezmění. Naopak, může to být ještě horší. Česká zkušenost je totiž taková, že nové právní úpravy jdou ruku v ruce se zesložitěním systému a vznikem dalších prodlev a lhůt, obzvláště v období, kdy si budou nové právní úpravy sedat a bude to trvat, než se hladce zajedou a přinesou první ovoce.

Kontaktovat Bohemian Estates