přeskočit na hlavní obsah

Je nyní ideální doba na prodej nemovitosti? Záleží na typu, shodují se realitní odborníci

Je nyní ideální doba na prodej nemovitosti? Záleží na typu, shodují se realitní odborníci

O tom, že za poslední rok ceny nemovitostí vystřelily do astronomických výšin, není pochyb. Vlastníci nemovitostí, kteří měli v plánu dát nemovitost k prodeji, si tak mohou mnout ruce. Na celé transakci s velkou pravděpodobností vydělají. Premisa, že je nyní prodej nejvýhodnější, však neplatí plošně.

Za rouškou post pandemické krize totiž došlo hned k několika jevům na poli realit, které se podepsaly právě na ceně nemovitostí. Zatímco novostavby, samotné pozemky a rekreační objekty dnes koupíme až o pětinu dráže než v loňském roce, ceny některých objektů zdaleka nedosáhly svého maxima. „V tomto roce nejvíce podražily pozemky a dále novostavby, a to hlavně v Moravskoslezském kraji. U cen starších panelových bytů a nemovitostí v okrajových lokalitách jsme však zaznamenali jen mírný nárůst a v některých městech ceny dokonce nadále stagnují,“ upozorňuje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International.

U těchto nemovitostí je tak možná lepší zvolit vyčkávací taktiku. Jedním z pravděpodobných scénářů je totiž to, že se lidé z měst začnou poohlížet po nemovitostech v odlehlejších lokalitách od velkých měst. „Tento vývoj záleží hlavně na tom, jaké budou v následujícím roce kapacity inženýrských sítí a zda se nějak zrychlí proces schvalování staveb. Novela stavebního zákona sice naznačuje, že se vyřízení stavebního povolení několikanásobně zrychlí, musíme ale počítat s určitou časovou prodlevou. Zákon má vejít v platnost až v červenci 2023. Do té doby se tak pravděpodobně dočkáme zvýšeného zájmu o nemovitosti ve vzdálených lokalitách,“ vysvětluje Novotný.

Na dalším vývoji se však může výrazně podepsat situace po nadcházejících volbách, ceny stavebního materiálu a samozřejmě i úrokové sazby. Banky totiž pomalu přitvrzují a pro žadatele o hypoteční úvěr bude situace čím dál horší. Otázka prodeje nemovitosti tak nemá zcela jednoznačnou odpověď a záleží na několika faktorech, které dokáže nejlépe posoudit právě realitní makléř. „Pokud naši klienti na prodej výrazně nespěchají a my víme, že bude výhodnější danou nemovitost prodat až v příštím roce, pak můžeme doporučit pár měsíců počkat. Je součástí našeho investičního poradenství vycítit, kdy co nejlépe nakoupit a prodat. Každá situace je však jiná a vyžaduje nejen znalosti realitního trhu, ale i dané lokality,“ říká David Novotný.

Lidé však s prodejem přes realitku často váhají a bojí se vysokých poplatků za zprostředkování. Čísla přitom ukazují, že nemovitosti prodávané za pomoci realitní společnosti dosahují vyšších zisků. V průměru je to až o 11 % ve srovnání s cenovými mapami. „Naše know-how nám dovoluje prodat nemovitost za nejvyšší cenu, a to v co nejkratším možném čase a s minimálním daňovým zatížením. Naši klienti se navíc nemusí o nic starat, nemovitosti připravíme profesionální prezentaci, zajistíme prohlídky a vypracujeme kompletní smluvní dokumentaci. Jednoduše vyřídíme veškerou agendu spojenou s prodejem,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.

Kontaktovat Bohemian Estates