přeskočit na hlavní obsah

Prověření nájemníka

Prověření nájemníka

Pronajímat byt není lehký úkol. Případy, kdy musí pronajímatelé řešit problémové nájemníky, stále přibývají. I když je dobré být obezřetný ještě před podpisem nájemní smlouvy, co dělat, když je již pozdě?

Výpověď z nájmu

Nejčastějším problémem bývá, že nájemníci neplatí nájemné včas nebo vůbec. Mnozí se mylně domnívají, že tento problém lze vyřešit během několika týdnů, ale opak je pravdou. Pokud se rozhodnete nájemníky vystěhovat, čeká vás minimálně tříměsíční proces, který začíná doručením písemné výpovědi z nájmu. Tříměsíční lhůta začíná běžet prvním kalendářním dnem následujícího měsíce po doručení výpovědi nájemníkovi.

Řešíte výpověď nájemní smlouvy?

Připravili jsme pro vás vzor výpovědi nájemní smlouvy, který si můžete zdarma stáhnout kliknutím na obrázek níže.

Vzor výpověď nájemní smlouvy

Komunikujte písemně

Doporučujeme vést veškerou komunikaci s nájemníky písemně, například prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Hovory si sice můžete nahrával, ale pouze s výslovným souhlasem druhé strany. Veškerou komunikace si pečlivě uschovejte, ať máte důkazy, že jste jednali v souladu se zákonem. Myslete na to, že občanský zákoník, i přes několik změn, stále spíše ochraňuje nájemníky než pronajímatele.

Když nájemník způsobí škodu

Co  dělat, když nájemník způsobí škody? Pro tyto případy slouží vratná kauce, kterou je možné požadovat až do výše tří měsíčních nájmů. Většinou se ale kauce stanovuje ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů, aby její výše zbytečně neodradila zájemce. Záleží vždy na konkrétním bytě a hodnotě jeho vybavení. Ovšem ani to není zárukou úplné finanční náhrady, zejména pokud nemáte veškeré škody zdokumentované. Pro tyto případy je dobré mít dobře sepsaný předávací protokol a zdokumentovaný stav bytu při předání nájemníkovi. Kauce se dá také použít k pokrytí nezaplaceného nájemného.

Profesionální pomoc

Klíčem k prevenci těchto problémů je bezchybná smluvní dokumentace. Nájemní smlouva má mnoho náležitostí, které chrání jak pronajímatele, tak nájemníka. Pro své klienty pečlivě prověřujeme všechny zájemce o nájem, ať už v registru dlužníků, u zaměstnavatele nebo u předchozích pronajímatelů. Zjistili jsme, že to je nejúčinnější způsob, jak předejít problémům. To je také důvodem, proč jsme zavedli službu garantovaného nájmu, kdy vlastníkům nemovitostí garantujeme předem sjednané nájemné i v situacích, kdy by byla nemovitost neobsazena nebo obsazena problematickými nájemníky. To si můžeme dovolit díky naší pečlivosti a obezřetnému jednání.