přeskočit na hlavní obsah

Hledání solidního nájemníka je hlavně o prověřování. Co když ale šlápnete vedle?

Hledání solidního nájemníka je hlavně o prověřování. Co když ale šlápnete vedle?

Pronajímat byt není žádný med. A případů, kdy musí vlastníci nemovitostí, potažmo pronajímatelé řešit problémové nájemníky, je čím dál více. Většinou přitom stačí být maximálně obezřetný před podpisem nájemní smlouvy. Co když jste se ale ocitli v situaci, kdy už je na obezřetné chování pozdě?

Nejčastější situací, která se v praxi děje, je když nájemníci neplatí nájemné v řádném termínu nebo vůbec. A přestože by si někdo mohl myslet, že lze nastalý problém vyřešit v rámci pár týdnů, opak je pravdou. Pokud dojde na nejhorší a rozhodnete se nájemníky vystěhovat, koukáte na minimálně tříměsíční proces, který začíná písemným doručením výpovědi z nájmu. Tříměsíční lhůta pak začíná plynout první kalendářní den následujícího měsíce po doručení výpovědi nájemníkovi.

Jakoukoli komunikaci, kterou s nájemníkem budete vést, doporučujeme zakládat, a proto za tímto účelem vždy využívejte písemnou formu komunikace, tedy sms nebo e-mail. Rozhovory totiž bez svolení druhé strany nahrávat nemůžete. Veškerá komunikace vám zároveň později bude svědkem toho, že jste jednali v souladu se zákonem. Ten totiž, přestože byl podroben několika základním změnám, stále stojí více na straně nájemníků.

Jak ale postupovat, pokud ještě ke všemu zjistíme, že vám nájemník zdemoloval půlku bytu? K těmto případům slouží vratná kauce, kterou ze zákona můžete před začátkem trvání nájmu požadovat až do výše šesti měsíčních nájmů. Ta ovšem často slouží jen k pokrytí škod za nezaplacené nájemné a navíc, pokud jste veškeré vybavení neměli zdokumentované v předávacím protokolu, není moc šancí, že za něj své peníze dostanete zpět.

Což nás přivádí k nutnosti naprosto bezchybné smluvní dokumentace. „Nájemní smlouva má mnoho náležitostí, které chrání jak pronajímatele, tak nájemníka. Určitě bych proto nedoporučoval stahovat bůhvíjaké smlouvy z internetu, ale pověřil bych tím právníka. V důsledku bude každý pronajímatel za tento krok vděčný,“ upozorňuje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International. Společnost se mj. zabývá správou nemovitostí a s problémovými nájemníky tak má spoustu zkušeností.

Dle Novotného je nejlepší možnou cestou, jak těmto problémům předejít, hlavně obezřetnost. „My pro své klienty všechny zájemce o nájem prověřujeme, ať už v registru dlužníků, u zaměstnavatele nebo u předchozího pronajímatele. Zjistili jsme, že to je ta nejúčinnější cesta, jak zabránit problémům. I proto jsme tak přišli se službou garantovaného nájmu, kdy vlastníkům nemovitostí garantujeme předem sjednané nájemné i v situacích, kdy by byla nemovitost neobsazena nebo obsazena nájemníky neplatiči. Něco takového si totiž díky naší pečlivosti a obezřetnému chování můžeme dovolit,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates International.